Αίσιο τέλος είχε το βράδυ της Δευτέρας η υπόθεση της ομηρείας των τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων στις Φυλακές Κορυδαλλού. Λίγα λεπτά μετά τις έντεκα το βράδυ ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός και τα τέσσερα μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιά» άφησαν ελεύθερους τους τρεις ομήρους που κρατούσαν, μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να αποδράσουν από τις φυλακές. Η συνεργασία τεσσάρων κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό στην απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού επαναφέρει στη δημοσιότητα το ζήτημα της σχέσης μεταξύ ποινικών κρατουμένων και κατηγορούμενων για τρομοκρατία, για την οποία η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει κάνει λόγο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

 Oπως δήλωσε στον «ΒΗΜΑ 99,5» το πρωί της Τρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Oθωνας, το περιστατικό αποδεικνύει αυτό που ήταν γνωστό από καιρό, ότι δηλαδή υπάρχει όσμωση μεταξύ των δύο χώρων.  

Ο ίδιος τόνισε πως ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς βρέθηκε στα χέρια του Π. Βλαστού το όπλο, υπό την απειλή του οποίου κρατούσε ομήρους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το πιστόλι, υπήρχαν και τρία μαχαίρια στα χέρια των κρατουμένων που συμμετείχαν στην επιχείρηση.  

Ο Μ. Οθωνας έκανε λόγο για «αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης», απορρίπτοντας την εκδοχή ότι η επιχείρηση στήθηκε προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων.  

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η επιχείρηση των κρατουμένων αντιμετωπίστηκε χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας. 

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Παναγιώτη Βλαστού και του  Μιχ.Νικολόπουλου, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας στον Βήμα 99,5 απέρριψε ουσιαστικά τα περί απόδειξης για όσμωση μεταξύ ποινικών κρατουμένων και κατηγορουμένων για τρομοκρατία.

Στόχος τόσο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού, όσο και των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ήταν η απόδραση, αλλά ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κ. Ραγκούσης.

Ο δικηγόρος του βαρυποινίτη και του ενός εκ των κατηγορουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» τόνισε ότι δεν κρατήθηκαν όμηροι και πως κανένας δεν κινδύνεψε στη διάρκεια των γεγονότων στις φυλακές Κορυδαλλού.

Παρατήρησε ότι αφού η απόπειρα απόδρασης απέτυχε, οι κρατούμενοι προσπάθησαν να διασφαλίσουν την παράδοσή τους. Σημείωσε ότι ο Π.Βλαστός δήλωσε ότι επιθυμεί να παραδοθεί και ζήτησε να μεταβεί στις φυλακές ο δικηγόρος του.

Η απόδραση αποφεύχθηκε στο παρά πέντε, χάρη στην αυτοθυσία ενός υπαλλήλου, δήλωσε στο Mega ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Αντ.Αραβαντινός. 

Ο ίδιος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πως οι κρατούμενοι είχαν στα χέρια τους το πιστόλι.

Το χρονικό της ομηρείας


Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, όταν σε εξέλιξη βρισκόταν ήδη το επισκεπτήριο. Περισσότεροι από 10 συγγενείς κρατουμένων βρίσκονταν στην αίθουσα όπου συναντούσαν τους συγγενείς τους, όταν ο Π. Βλαστός με τέσσερις κατηγορουμένους για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς» σε μια συντονισμένη ενέργεια προσπάθησαν να αποδράσουν.

Οι πέντε κινήθηκαν συντονισμένα προς το εξωτερικό τοιχίο της φυλακής. Αμεση ήταν η αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι δραπέτες να παγιδευτούν.

Οταν έκλεισαν την πόρτα πίσω τους εγκλώβισαν τους τρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον χώρο, καθώς και τους επισκέπτες. Αποκλεισμένοι ήταν και οι άλλοι εργαζόμενοι στο σωφρονιστικό κατάστημα που έτυχε να έχουν βάρδια το απόγευμα, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στο λογιστήριο, καθώς η έξοδος είχε «καταληφθεί».

Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στο υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να αποκλείσουν το σωφρονιστικό κατάστημα. Στο σημείο έφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αποκλείστηκαν και όλοι οι γύρω δρόμοι. Στη φυλακή πήγε και εισαγγελέας, καθώς και ένας διαπραγματευτής της ΕΛ.ΑΣ.

Τελικά, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα οι πέντε παραδόθηκαν. Οι κρατούμενοι οδηγήθηκαν στο Πειθαρχείο της φυλακής, ενώ οι επισκέπτες οδηγήθηκαν προς ανάκριση σε αστυνομικό τμήμα του Πειραιά, προκειμένου να εξεταστεί αν κάποιος είχε σχέση με την εισαγωγή του όπλου στον Κορυδαλλό.

Ο Παναγιώτης Βλαστός είναι γνωστός για το «Συνδικάτο του Εγκλήματος» από την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Περικλή Παναγόπουλου και παροχή «προστασίας» σε νυχτερινά μαγαζιά.

Ο Βλαστός και οι συνεργοί του ζητούσαν να μιλήσουν με τον διευθυντή των φυλακών, τον Εισαγγελέα, ενώ στις φυλακές μετέβη ο συνήγορος του βαρυποινίτη, κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Με πληροφορίες από tovima.gr - ethnos.gr