Μέχρι την 1η Ιανουαρίου θα έχει υπάρξει απόφαση για τον Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που θα διορθώνει αδικίες που υπήρξαν κατά την αναμόρφωσή του και «να συνυπολογιστεί η ιατρική με την ασφαλιστική αναπηρία». Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Γείτονα.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Γείτονας επαίνεσε το υπουργείο Εργασίας για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου Κανονισμού, προκειμένου να μπει και φρένο στο «εκτεταμένο και διαχρονικό φαινόμενο των αναπήρων-μαϊμού, που απολαμβάνουν λαθραίες παροχές, στερώντας τες από άλλους που τις έχουν ανάγκη» διακρίνοντας ωστόσο, πως η προσπάθεια οδηγήθηκε σε ένα «γενικότερο πετσόκομμα», που αγνοούσε τις ειδικές ανάγκες ομάδων, όπως οι μεταμοσχευθέντες ήπατος.

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξει διορθωτική απόφαση, που θα δώσει την δυνατότητα να μην υπάρξει επίπτωση στην καταβολή των συντάξεων, στους χαρακτηρισμούς των ΑΜΕΑ και στις κοινωνικές και άλλου είδους προνοιακές παροχές» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

«Σας διαβεβαιώνω ότι μεταμοσχευθέντες, νεφροπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλες ασθένειες, θα αντιμετωπιστούν με τρόπο που να μην υπάρχει καμία επίπτωση» πρόσθεσε.