Μετά το χαράτσι για τα ακίνητα που εξοφλείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αυξήσεις-φωτιά 15% ζητά η ΔΕΗ για το 2012, επικαλούμενη ακόμη και τον κίνδυνο μερικής στάσης πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους προκειμένου να εγκριθεί το αίτημά της από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, το αίτημα της ΔΕΗ απορρίπτεται, αν και οι αυξήσεις που τελικά θα εγκριθούν εκτιμάται ότι θα είναι τσουχτερές και θα ανέρχονται στα επίπεδα του 10%-12%.

Στην επιστολή που, σύμφωνα με τα «Νέα», απέστειλε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρός της Α. Ζερβός στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου, περιγράφει με μελανά χρώματα τα οικονομικά της Επιχείρησης και υποστηρίζει ότι αν το μέσο έσοδό της για το 2012 δεν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 15% είναι πιθανό η ΔΕΗ να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που πρέπει να αποπληρώσει εντός του 2012 (εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ λήγουν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους) με κίνδυνο να προχωρήσει ακόμη και σε μερική στάση πληρωμών μέχρι τον Μάρτιο.

Στην επιστολή, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αναφέρει ότι το καθαρό χρέος της στο τέλος του 2011 εκτιμάται ότι θα έχει εκτιναχθεί κατά 880 εκατ. ευρώ (από τα 4,2 δισ. το 2010 στα 5,09 δισ. ευρώ) ως συνέπεια των αυξημένων δαπανών για καύσιμα και των φόρων που επιβλήθηκαν φέτος.

Στο σημείο αυτό επικαλείται προειδοποίηση που απέστειλε προς την εταιρεία προ ημερών οίκος αξιολόγησης ότι αν οι αυξήσεις τιμολογίων για το 2012 δεν είναι τέτοιες ώστε να της εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία της, στην επικείμενη έκθεσή του θα κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της επιχείρησης (high probability default risk).  

Σημειώνεται ότι αρχικά η Επιχείρηση είχε ζητήσει το μέσο έσοδό της για το 2012 να αυξηθεί κατά 19%, εν συνεχεία το υπουργείο απέρριψε το αίτημά της και οι τελευταίες πληροφορίες το φέρουν να εξετάζει διάφορα σενάρια αυξήσεων: από μονοψήφια ποσοστά μέχρι διψήφια, της τάξεως του 10% ή του 12%. Στην επιστολή Ζερβού υπάρχει αναφορά σε σενάρια αυξήσεων 5% και 10%, για τα οποία σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση - αντί για μείωση - του καθαρού χρέους της για το 2012 (στα 5,35 και στα 5,58 δισ. ευρώ αντίστοιχα), θα τη μετατρέψουν σε ζημιογόνο και θα κάνουν πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμισής της, με ορατό τον κίνδυνο στάσης πληρωμών από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Στην κατεύθυνση των αυξήσεων του μέσου εσόδου της ΔΕΗ σε επίπεδα γύρω στο 12% αναμένεται να κινηθεί και η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, που πρόκειται πιθανότατα να ληφθεί εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ, σε ανοικτή επιστολή που έστειλε χθες στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με αίτημα να απαλλάξει τη ΔΕΗ από τον ρόλο του εισπράκτορα του τέλους ακινήτων, κάνει λόγο για πιστωτική ασφυξία της επιχείρησης, για αβέβαιη χρηματοδότηση της νέας μονάδας που προγραμματίζει στην Πτολεμαΐδα και για επισφάλειες που φουντώνουν με ραγδαίο ρυθμό στη λιανική.Πηγή: Τα Νέα
TAGS