Θέμα κατώτατου μισθού και εισφορών θέτει εκ νέου η τρόικα, προβάλλοντας ως επιχείρημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ όπως όλα δείχνουν διασώζονται τα δώρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τη μείωση τόσο του μισθολογικού όσο και του μη μισθολογικού κόστους, με την ατζέντα να περιλαμβάνει την εθνική συλλογική σύμβαση, τις εργασιακές σχέσεις και το ύψος των εισφορών. Καθοριστική θα είναι η συνάντηση που θα έχει η τρόικα αύριο με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ χθες τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών είχε τις πρώτες επαφές για θέματα μισθών και εργασιακών σχέσεων. 

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος είχε χθες εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Κουτρουμάνης σημείωσε πως δεν έχει τεθεί από την τρόικα θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις επιβεβαίωσε πως οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον έχει προχωρήσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα του μισθολογικού κόστους.

Σημειώνεται πως η τρόικα ζητεί να «παρακαμφθεί» η εθνική συλλογική σύμβαση και να μειωθεί ακόμα και ο κατώτατος μισθός, είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (δηλαδή εργοδοτών και συνδικάτων) είτε με νομοθετική παρέμβαση. Μάλιστα προβάλλει το επιχείρημα πως δόθηκαν υψηλές αυξήσεις στους μισθούς το καλοκαίρι (σημειώνεται πως η αύξηση ήταν 1,6%).    

Ωστόσο, από την πλευρά του υπουργού Εργασίας θα επισημανθεί στην επικείμενη συνάντηση πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο εισόδημα των μισθωτών, αλλά και στην οικονομία γενικότερα. Σημειώνεται πως για τη ΓΣΕΕ το θέμα των κατώτερων μισθών αποτελεί «κόκκινη γραμμή», ενώ αρνητικές στο ενδεχόμενο κατάργησης της εθνικής συλλογικής σύμβασης είναι και εργοδοτικές οργανώσεις.

Παράλληλα, η τρόικα ζητεί τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, θέμα που εξετάζει σοβαρά και το υπουργείο και έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους. Μάλιστα θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια για τις καταβαλλόμενες εισφορές, οι οποίες μπορεί να συνδυαστούν ακόμα και με τον τζίρο ή τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, ενώ θα εξεταστεί και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας.

Μεταξύ άλλων συζητούνται τα εξής:
  • Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την κάρτα εργασίας. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαρτίου και η «έκπτωση» στις εισφορές θα είναι 10%.
  • Η μείωση των εισφορών στις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας.
  • Η σύνδεση των εισφορών είτε με τον τζίρο είτε με τον φόρο που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.
Τέλος φαίνεται πως υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις σε μια σειρά οργανισμών (π.χ. σε ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία), ενδεχομένως και στα επικουρικά ταμεία.


Πηγή: ethnos.gr