Δίμηνη παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην ρύθμιση τακτοποίησης των αυθαιρέτων, μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες, του ΣΚΑΪ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού οι ρυθμοί προσέλευσης απέχουν πολύ των αρχικών εκτιμήσεων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την καταβολή της πρώτης δόσης, για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, αφού αρκετοί πολίτες, αν και έχουν ειδοποιηθεί, δεν προσέρχονται, στις Πολεοδομίες, να παραλάβουν τα παραστατικά καταβολής της, έως τα τέλη του έτους, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία.   

Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα, το υπουργείο Περιβάλλοντος (και επί της ουσία το Υπουργείο Οικονομικών) θεωρεί επιβεβλημένη και δεύτερη παράταση της σχετικής προθεσμίας, που λήγει τέλος του έτους. Κι αυτό, γιατί οι πολίτες που υπήχθησαν στην ρύθμιση της τακτοποίησης είναι ελάχιστοι.   

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί: μέχρι προσφάτως, στα ταμεία του δημοσίου, έχουν μπει κάτι παραπάνω από τριάντα εκατομμύρια ευρώ, όταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η πρόβλεψη ήταν για εξακόσια εκατομμύρια, κατά το τρέχον έτος. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν υπαχθεί στην ρύθμιση, αφορά σε κατασκευαστές και μεγαλοϊδιοκτήτες.   

Έξω από τους στόχους, φαίνεται πως είναι (ή θα είναι) και τα έσοδα από την τακτοποίηση των ημιϋπαιθρίων. Κι αυτό, γιατί αρκετοί πολίτες, αν και ολοκλήρωσαν την διαδικασία, δεν προσέρχονται στις Πολεοδομίες, να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια, για την καταβολής της πρώτης δόσης.   

Στελέχη Πολεοδομικών Γραφείων, που ερωτήθηκαν, επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες, αποδίδοντας την μη προσέλευση των πολιτών, σε οικονομική αδυναμία. 

Ερωτηθέντες, τι μέλλει γενέσθαι, απάντησαν ότι, με βάση τον νόμο, όσοι δεν καταβάλουν την πρώτη δόση, χάνουν το δικαίωμα υπαγωγής τους στην ρύθμιση της τακτοποίησης και θα ακολουθήσει έκθεση αυτοψίας από το Τμήμα Αυθαιρέτων και θυροκόλληση του σχετικού πρωτόκολλου. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι δεν θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες (υψηλά πρόστιμα ανεγέρσεως και διατηρήσεως αυθαιρέτου), υποστηρίζοντας, ότι αποτελούν δυσβάστακτο, για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, μέτρο.

Για τον λόγο αυτό και τάσσονται υπέρ της προτάσεως του προέδρου του ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, που έχει επισημάνει την αναγκαιότητα μείωσης των προστίμων και αύξησης του αριθμού των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν.