Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διερεύνηση καταγγελιών του πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, οι οποίες μαρτυρούν διάβρωση του κρατικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ζήτησε από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπονή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Στη διάρκεια εκδήλωσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για τον κανόνα του 4-4-2, που όπως είπε, αποτελεί κοινό μυστικό και εξήγησε ότι το 40% αφορά την «έκπτωση» επί του προστίμου που επιβάλλεται στον εκάστοτε φορολογούμενο, το άλλο 40% αντιστοιχεί στη μίζα του εφοριακού και μόλις το 20% αποτελεί το ποσοστό του προστίμου που καταλήγει τελικά στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η προκαταρκτική εξέταση θα διενεργηθεί, «ώστε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτά να κατατεθούν, παρότι θα έπρεπε να έχουν εμφανιστεί έως τώρα υπηρεσιακά και να έχουν τεθεί υπ’ όψιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και της δικαιοσύνης».

«Έστω και τώρα όμως», συμπληρώνεται, «εάν από την προκαταρκτική εξέταση, μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία, αυτό θα ήταν προς όφελος της προσπάθειας που γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αλλαγή στις σχέσεις κράτους και πολιτών».