Σε σκληρούς τόνους διεξάγεται η αντιπαράθεση των πρυτάνεων με το υπουργείο Παιδείας λόγω της υλοποίησης του νέου νόμου, με αιχμή τις εκλογές των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων, μετά και την προειδοποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου ότι δεν θα δοθούν πιστώσεις αν δεν γίνουν οι εκλογές.   Μπροστά στις αντιδράσεις των πρυτάνεων να εφαρμόσουν τον νόμο παρενέβη το υπουργείο -όπως προβλέπεται- και όρισε σε ορισμένα πανεπιστήμια τις επιτροπές που θα διενεργήσουν τις εκλογές, με αποτέλεσμα να έχει ξεσπάσει εσωτερική αντιπαράθεση. Μάλιστα, στην Πάτρα άγνωστοι προχώρησαν στην εκτύπωση αφίσας με την ένδειξη «Καταζητούνται» εναντίον των καθηγητών που ορίστηκαν για τις εκλογές και την υλοποίηση του νόμου.  

Το υπουργείο έχει διαμηνύσει στα Πανεπιστήμια ότι οι εκλογές πρέπει να έχουν γίνει ως τα μέσα Ιανουαρίου, φαίνεται όμως πως με τα δεδομένα που υπάρχουν ο χρόνος δεν επαρκεί για το στήσιμο των καλπών. Την ίδια ώρα, τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, κάποια -όπως το πανεπιστήμιο Θράκης- δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το πετρέλαιο, ενώ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό.  

Το ήδη οξυμένο κλίμα συμπληρώνεται με την αποπομπή απ' την έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων του γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας Βασίλη Παπάζογλου, που λίγο έλειψε να παραιτηθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος παραβρέθηκε προχθές στην Έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, και λειτουργώντας πυροσβεστικά τόνισε στους Πρυτάνεις ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, υπογράμμισε ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα προσπαθήσει να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, καθώς επίσης ότι είναι ευθύνη των Πανεπιστημιακών δασκάλων και της πολιτικής ηγεσίας να σταλεί αυτή τη στιγμή στην κοινωνία ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης και συνεννόησης.