Από εργαζόµενη γυναίκα επιστρέψατε στα οικιακά λόγω ανεργίας και κρίσης; Ανακαλύψτε πώς θα προσαρµοστείτε, χωρίς κόµπλεξ και θλίψη, στο full time ωράριο του σπιτιού, για το οποίο δεν είχατε προετοιµαστεί και µέχρι πρότινος νοµίζατε ότι ταίριαζε µόνο στη µαµά ή τη γιαγιά σας. Μήπως νοµίζατε πως η θέση οικιακού µάνατζερ είναι… εύκολη υπόθεση;
Νοικοκυρά ναι, χωρίς κόµπλεξ και θλίψη
Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Κλειώ Αποστολάκη συµβουλεύει πώς να αντεπεξέλθετε στις νέες συνθήκες και να ζήσετε την καθηµερινότητά σας µέσα στα νέα δεδοµένα, χωρίς δυσάρεστα συναισθήµατα:  

•Έχετε κατά νου, ότι ο ρόλος της εργαζόµενης γυναίκας είναι απλά ρόλος και επιλογή, όχι προσδιορισµός της προσωπικότητας.  

•Μπορεί η αποµάκρυνση από τον εργασιακό χώρο να επιφέρει δυσκολίες, αλλά είναι και µια ευκαιρία να µετουσιώσετε τη δυσκολία αυτή σε µια ανάπαυλα από τον συνηθισµένο τρόπο ζωής µε τις πολλαπλές προσδοκίες από τον εαυτό σας και τους γύρω σας.  

•Λάβετε υπόψη ότι η δηµιουργικότητα, οι γνώσεις, οι ικανότητες και η παραγωγικότητα µιας γυναίκας δεν περιορίζονται στο χώρο εργασίας, αλλά µπορούν να αξιοποιηθούν και σε διαφορετικές δραστηριότητες, µέσω της προσφοράς στον εαυτό της, στην οικογένειά της, αλλά και µέσω της συµµετοχής της στα κοινωνικά δρώµενα.  

•Σε σχέση µε τα συναισθήµατά σας, χρειάζεται να µιλάτε γι’ αυτά µε τους οικείους σας, να εξωτερικεύετε τις ανησυχίες και τους προβληµατισµούς σας.  

•Όσον αφορά στα παραδοσιακά πρότυπα µε τα οποία µεγαλώσατε, αναλογιστείτε ότι φαίνεται να µην είναι πλέον ίδια. Τα σύγχρονα πρότυπα τρόπου ζωής, όπως προβάλλονται στα ΜΜΕ (εκποµπές µαγειρικής, κηπουρικής, κ.ά.) προάγουν µια καινούργια οπτική, προσαρµοσµένη στις ανάγκες της εποχής, που τείνουν να αλλάξουν τα δεδοµένα του όρου «νοικοκυρά». Η παλαιότερη βιοµηχανική επανάσταση αποκτά οικιακές διαστάσεις και οι καινούργιες σύζυγοι και µαµάδες δεν είναι πλέον «νοικοκυρές σε απόγνωση». Η ενασχόληση µε τις οικιακές εργασίες και το µεγάλωµα των παιδιών αφορά πλέον και τα δύο φύλα. Η µαγειρική, από ρουτίνα γίνεται «δηµιουργική κουζίνα», η κηπουρική γίνεται «διακοσµητική κήπου» και η καθαριότητα και η διακόσµηση εσωτερικών χώρων προβάλλεται ως δηµιουργικότητα µε κοινωνική αποδοχή και επιβράβευση.  

•Εάν παρατηρήσετε παρατεταµένη περίοδο θλίψης, ευερεθιστότητας, ψυχοσωµατικών συµπτωµάτων, διαταραχών στον ύπνο ή/και στη διατροφή, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ιδίως όταν υπάρχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας ή αισθάνεστε επιθυµία να προκαλέσετε κακό στον εαυτό σας.
 

Πηγή: Life Positive