Σε κατάληψη του καταπέλτη του πλοίου της ΑΝΕΚ «Ιεράπετρα» στο λιμάνι του Πειραιά προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής δεκάδες μέλη των εν Αθήναις συλλόγων Ικαρίας και Φούρνων, καθώς και ναυτεργατικών σωματείων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντικατάσταση με το συγκεκριμένο πλοίο του «Νήσος Μύκονος» της Hellenic Sea Ways, το οποίο αποσύρεται για την ετήσια συντήρησή του. Στόχος τους, όπως είπαν, ήταν να αποτρέψουν τον απόπλου, καθώς θεωρούν ότι η δρομολόγηση ενός πλοίου 36 ετών τους γυρνά τα νησιά τους πολλά χρόνια πίσω και φέρνει στις μνήμες τους το ναυάγιο του «Σαμίνα». Τελικά το πλοίο άρχισε να επιβιβάζει λίγο πριν τις 10 το βράδυ και αναμενόταν να αποπλεύσει.

Σύμφωνα με τον πίνακα δρομολογίων, που εκδίδεται από τις λιμενικές αρχές το «Ιεράπετρα» επρόκειτο να ξεκινήσει στις 18.00, το πρώτο του δρομολόγιο για Σύρο, Εύδηλο, Αγ. Κήρυκο, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ.

Ωστόσο, τελικά, μετά την λήξη της κινητοποίησης άρχισε η επιβίβαση οχημάτων και επιβατών λίγο μετά τις 19.30. Οι σύλλογοι έχουν προειδοποιήσει ωστόσο ότι εξίσου «θερμή υποδοχή» του ετοιμάζεται και στα λιμάνια όπου προβλέπεται να «δέσει» σε Σάμο, Φούρνους και Ικαρία.

Στην Ακτή Βασιλειάδη, όπου παρέμενε αγκυροβολημένο το πλοίο, βρίσκονταν δυνάμεις του Λιμενικού, οι οποίες παρακολούθησαν διακριτικά όσα συνέβαιναν, καθώς επίσης και επιβάτες που περιμένουν να επιβιβαστούν. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει:

«Εμείς δεν έχουμε πλοία να βάλουμε. Αδειοδοτούμε σε ορισμένες γραμμές. Εάν υπάρχει μόνο μία εταιρεία που εκδηλώνει ενδιαφέρον, τότε κάνουμε πρόσκληση ενδιαφέροντος για να δούμε εάν ενδιαφέρεται κάποια άλλη εταιρεία . Επικοινώνησα προσωπικά και με τις δύο άλλες εταιρείες οι οποίες δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη γραμμή».

Επιπροσθέτως παρατήρησε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους τοπικούς φορείς τους ενημέρωσε ότι το «Ιεράπετρα» εξετάστηκε - κατόπιν εντολής του - και κρίθηκε αξιόπλοο. Ο ίδιος είπε στους φορείς μετά από αυτά: «Το Ιεράπετρα είναι το μόνο πλοίο που μπορεί να πηγαίνει εκεί. Δεν υπάρχει άλλο».

Πηγή: tovima.gr