Για καταιγίδες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, ισχυρούς ανέμους στα πελάγη και χιονοπτώσεις στα ορεινά, προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, για αύριο, Σάββατο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση τη νύχτα.    Ειδικότερα, για:  
   
* Αύριο Σάββατο, 17/12/2011, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο όπου αναμένεται ύφεση των φαινομένων τη νύκτα. Παράλληλα, οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά στα πελάγη στα 9 Μποφόρ και θα εξασθενίσουν το βράδυ κυρίως στα Δυτικά.  
   
* Την Κυριακή, 18/12/2011, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα με εξασθένηση από το βράδυ.  
   
* Τη Δευτέρα 19/12/2011, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού στη χώρα με έντονες βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και το Βόρειο Αιγαίο   


Προβλήματα στα λιμάνια και ακυρώσεις δρομολογίων

Μετ' εμποδίων εκτελούνται σήμερα, Σάββατο, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα λιμάνια της χώρας λόγω των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ.

Πιο συγκεκριμένα, από το λιμάνι του Πειραιά δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια για Κυκλάδες. Τα κλειστού τύπου πλοία προς Αργοσαρωνικό ταξίδεψαν κανονικά, ενώ τα δελφίνια πάνε μέχρι την Αίγινα.

Από τη Ραφήνα, το πλοίο «Πηνελόπη» που αναχώρησε το πρωί για Κυκλάδες έφτασε μέχρι την Άνδρο, ενώ τα δρομολόγια προς Μαρμάρι εκτελούνται κανονικά.

Από το λιμάνι του Λαυρίου δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο για Κέα και Κύθνο.

Τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές εκτελούνται κανονικά, εκτός της γραμμή Λευκίμμη-Ηγουμενίτσα που είναι κλειστή.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
   

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει:  

- Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.   

- Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.  

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.  

- Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.  

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.