Δύο προγράμματα για την πόλη της Θεσσαλονίκης με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης περιέγραψε σήμερα μιλώντας στον «Βήμα 99,5» ο Γιάννης Μπουτάρης. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να απαγορέψει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και να επιτρέπονται μονάχα λεωφορεία, επαγγελματικά αυτοκινήτα και ταξί. Κι αυτό γιατί όπως τόνισε χρειάζεται «μια αναγκαστική απαγόρευση, που έχει επιβληθεί σε πολλές αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να τιθασευτεί ο Έλληνας που παρκάρει όπου θέλει, που περπατάει όπου θέλει ή κλείνει το πεζοδρόμιο και είναι αδύνατον να αστυνομευτεί»

«Το δεύτερο πρόγραμμα είναι πιο φιλόδοξο και δεν θέλει πολλά λεφτά» σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.  Πρόκειται για το «αγαπάω την πόλη μου, υιοθετώ τη γειτονιά μου». Όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι «αρκετά περίπλοκο με τη λογική ότι μετακινούνται κάποιες ευθύνες και κάποια συνείδηση αστική στους ίδιους τους κατοίκους».  Συγκέκριμενα σκοπός αυτού του δεύτερου προγράμματος είναι ο πολίτης να ξεπεράσει τοσ υανίσθημα ότι ο δήμος ή το κράτος θα τα κάνει όλα. «Είτε αυτό είναι καθαριότητα του πεζοδρομίου είτε σκουπίδια. Να καθαρίσουν, δηλαδή, το πεζοδρόμιο που είναι στην αυλή τους ή έξω από το μαγαζί τους και αυτό δεν έχει στόχο να κάνει μόνο καθαρότερη την πόλη». 

«Έχει στόχο να φροντίσει κανείς τον εαυτό του και το χώρο του. Να μην περιμένει τον σκουπιδιάρη ή το σάρωμα να έρθει και να είμαι από πάνω του και να λέω «δεν δουλεύουν», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.