Κατά των απολύσεων στο δημόσιο τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «Εθνικού Ληξιαρχείου», στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, μαζί με τους υφυπουργούς Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη, και Εσωτερικών, Πάρη Κουκουλόπουλο. Ο κύριος Ρέππας σημείωσε ότι από το 2009 έχουν φύγει από το δημόσιο 200.000 υπάλληλοι και τόνισε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου περί μείωσης των μισθοδοτούμενων από το κράτος κατά 150.000 άτομα έως το 2015 «μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων», όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία, απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή στοιχείων από τους φορείς, καθώς εκκρεμούν οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου τόσο του δημοσίου όσο και των ΔΕΚΟ, μιλώντας πρακτικά για «Β΄ φάση του Α' σταδίου της εφεδρείας».

Ωστόσο, δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα για απολύσεις από την Τρόικα. Δημοσίως μπορεί να αναφέρεται» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση, με την εργασιακή εφεδρεία, έστειλε μέσα σε δύο μήνες και αυτή μήνυμα για τα «ταμπού» του δημοσίου. «Είμαστε απέναντι στο "μέτωπο" των απολύσεων. Είμαστε όμως υπέρμαχοι του εξορθολογισμού του δημοσίου» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το «Εθνικό Ληξιαρχείο», όπως σημείωσαν οι κύριοι Ρέππας και Γιαννίτσης, πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, που θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση περίπου 26 εκατομμυρίων ληξιαρχικών πράξεων, θα προκαλέσει την εξοικονόμηση πάνω από 8 εκατ. ευρώ ετησίως στους δήμους από τη λειτουργία του και πολλαπλάσιο έμμεσο όφελος από τη σημαντική μείωση του όγκου εργασιών των τμημάτων Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου.

Επισημάνθηκε δε ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση σημαντικού ποσού για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από την πλήρη και επικαιροποιημένη καταγραφή των ληξιαρχικών στοιχείων των θανάτων (π.χ. οι συντάξεις που δίδονται σε πεθαμένους), ενώ σταδιακά, θα καταργηθεί η έκδοση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτικής κατάστασης.

Εξάλλου, θα υπάρξει μείωση του φόρτου εργασίας στα ΚΕΠ από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών για πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις, θα φτάσει έως και το 38% και έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης των ΚΕΠ για νέες υπηρεσίες, χωρίς αύξηση του κόστους λειτουργίας τους.

Η δημοπράτηση του έργου υλοποιείται για όλους τους δήμους της χώρας, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών και έχει μέγιστο συνολικό προϋπολογισμό 43 εκατ. ευρώ, που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ.


Πηγές: tovima.gr - ΑΠΕ