Με αφορμή δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις τόσο του Δημάρχου Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνη όσο και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γ. Τσακίρη για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας,  το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «συλλογικές και διαχρονικές ευθύνες». «Επί σειρά ετών, τόσο η Πολιτεία όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέδειξαν ασθενή αντανακλαστικά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και τις παθογένειες μιας κατάστασης που δεν τιμά την πρωτεύουσα της χώρας. Επί σειρά ετών, αγνοήθηκαν οι επιπτώσεις από την υπερσυσσώρευση μεταναστών, την απομάκρυνση των Υπηρεσιών από το Κέντρο, τη δημιουργία τοπικών υπεραγορών στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, τη μετακίνηση των πολιτών και την εγκατάστασή τους στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε προβλέφθηκαν, ούτε αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους οι παράγωγες συνέπειες αυτής της εξέλιξης όπως λ.χ. η μικροεγκληματικότητα και τα εγκλήματα του δρόμου» αναφέρει το υπουργείο.

«Η υπεραξία που δημιουργήθηκε στην Αθήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 εξανεμίστηκε ανεκμετάλλευτη, τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στην οικονομική ζωή της πρωτεύουσας. Και όλα αυτά σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης που είχε σαν αποτέλεσμα την κοινωνική ένταση και συνεχείς κινητοποιήσεις. Τον τελευταίο χρόνο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 1.581 πορείες» επισημαίνεται.

Η ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζει τονίζοντας ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από την Άνοιξη του 2011, ουσιαστικά, άρχισε σταδιακά να εφαρμόζεται το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας. Τότε, προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά οι ευθύνες και οι ρόλοι σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Και από τότε ξεκίνησε ο συντονισμός των προσπαθειών με την ευθύνη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θόδωρου Πάγκαλου. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με επιχειρησιακό φορέα την Ελληνική Αστυνομία, εκλήθη να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις που του ανατέθηκαν. Και τις υλοποιεί με συστηματικό τρόπο σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει την πλήρη επάρκεια της ΕΛ.ΑΣ. σε μέσα και προσωπικό».

«Η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αδικεί τις υπεράνθρωπες προσπάθειες και τα υπαρκτά αποτελέσματα καθώς επιχειρείται από πολλές πλευρές να μεταφερθεί στο Υπουργείο τόσο το βάρος των ευθυνών του παρελθόντος όπως και οι ευθύνες , η ολιγωρία και οι ανεπάρκειες των συναρμόδιων φορέων , σήμερα» προστίθεται.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου, ΕΔΩ.