ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς αποτέλεσμα η τριμερής συνάντηση για τη Χαλυβουργία Ελλάδος

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2011, 20:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χωρίς αποτέλεσμα η τριμερής συνάντηση για τη Χαλυβουργία Ελλάδος
Facebook Twitter Whatsapp
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης μεταξύ της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος και των εργαζομένων, παρουσία του υφυπουργού κ. Ι. Κουτσούκου.
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Απασχόλησης μεταξύ της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος και των εργαζομένων, παρουσία του υφυπουργού κ. Ι. Κουτσούκου. Η επαναπρόσληψη και των 50 απολυμένων που ζητεί το σωματείο δεν έγινε δεκτή από την εργοδοσία που δέχτηκε να επαναπροσλάβει 15 από τους 50. Το σωματείο πρότεινε οι εργαζόμενοι να δουλέψουν χωρίς αμοιβή 10 ημέρες τον Ιανουάριο και 10 ημέρες το Φεβρουάριο -όταν λήγει το τετράμηνο της πεντάωρης εργασίας- και να επαναπροσληφθούν οι 50 απολυμένοι συνάδελφοί τους. Για το συγκεκριμένο μήνα δεν έχει βγει πρόγραμμα παραγωγής.

Η διοίκηση με τη σειρά της πρότεινε να δουλέψουν συνολικά 20 ημέρες χωρίς απολαβές τον Ιανουάριο και τις 2 εργάσιμες ημέρες που θα «περισσέψουν» από το μήνα να τις λάβουν ως κανονική άδεια. Το Φεβρουάριο να πληρωθούν κανονικά με οκτάωρο χωρίς όμως να δουλεύουν αφού το συγκεκριμένο μήνα δεν υπάρχουν παραγγελίες.

Η διοίκηση γωνστοποίησε ότι αν επέλθει συμφωνία θα επαναπροσλάβει 15 από τους 50 απολυμένους. Το σωματείο δεν δέχτηκε και οι δύο πλευρές αποχώρησαν χωρίς μέχρι σήμερα να έχει οριστεί νέα συνάντηση, η οποία όμως φαίνεται ότι δεν θα αργήσει. Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα tovima.gr ήταν τεταμένο παρά τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας να βρούν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα μια κοινή συνισταμένη.

Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος στο τέλος Οκτωβρίου πρότεινε στους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Βόλο να δουλέψουν για ένα τετράμηνο (Νοέμβριος 2011 -Φεβρουάριος 2012) πέντε ώρες την ημέρα, καθώς η παραγωγή με πλήρη οκτάωρη βάρδια «δεν υπήρχε περίπτωση να απορροφηθεί».

Η πρόταση αυτή θα έφερνε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων αλλά σύμφωνα με τη διοικηση θα διασφαλίζονταν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα θίγονταν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Το σωματείο των εργαζομένων στο Βόλο και οι εργαζόμενοι (365) μετά από ψηφοφορία δέχτηκαν την πρόταση και το εργοστάσιο δεν σταμάτησε ποτέ τη λειτουργία του, αλλά το σωματείο στη μονάδα του Ασπροπύργου αρνήθηκε.

Η διοίκηση απέλυσε 50 άτομα με αποτέλεσμα οι συνδικαλιστές αλλά και το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο να προχωρήσουν σε απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Μετάλλου, η οποία διαρκεί έως σήμερα.

Πηγή: tovima.gr