Οι μεμονωμένες μεν, αήθειες, συκοφαντικές και ανεξέλεγκτες δε, επιθέσεις, που δέχεται κατά καιρούς το ΚΕΕΛΠΝΟ και μάλιστα από ανθρώπους, που είναι εκτεθειμένοι έναντι της δικαιοσύνης, εξοργίζουν αλλά και ανησυχούν τους υπευθύνους του Κέντρου, καθώς διαβλέπουν ότι το κλίμα αυτό, μπορεί να πλήξει το κύρος του πλέον κρίσιμου οργανισμού για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα. Κι αυτό γιατί σε μείζονος σημασίας υγειονομικές κρίσεις, οι πολίτες συγχέουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που δημιουργούν όσοι παραφιλολογούν και δεν ακολουθούν τις οδηγίες, η εφαρμογή των οποίων είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για παράδειγμα έρευνα του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξε ότι, παρότι η γρίπη είναι προ των πυλών, μόλις το 9,5% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Στον δε πληθυσμό «υψηλού κινδύνου» έχουν εμβολιαστεί τρεις στους δέκα, γεγονός που σημαίνει ότι το 70% των χρονίως πασχόντων είναι απολύτως εκτεθειμένο στη γρίπη και τις βαρύτατες επιπλοκές της!

Η εκτίμηση που υπάρχει στους κύκλους της ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ότι εκείνοι, που επιτίθενται στο Κέντρο για ιδιοτελείς σκοπούς, τελικά πλήττουν τη δημόσια υγεία, δια της αποθάρρυνσης του κόσμου να ανταποκριθεί στις εκστρατείες ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών, που κάνει ο οργανισμός. Έτσι έγινε και με την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, αλλά και με άλλα ανεύθυνα και συκοφαντικά, που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς.

Ο Θόδωρος Παπαδημητρίου, γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος δεν πρέπει να ταυτίζει τον εμβολιασμό με ‘‘συμφέροντα’’, εξαιτίας των όσων έγιναν το 2009, με τον συναγερμό του ΠΟΥ και την επιστημονική αβεβαιότητα που υπήρχε τότε για την εξέλιξη της πανδημίας. Προσωπικά επενδύω στη διαφάνεια όσον αφορά τις υγειονομικές αποφάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί Έλληνες πέθαναν από την πανδημική γρίπη και τις επιπλοκές της, ίσως και εξαιτίας της αντιεμβολιαστικής φιλολογίας. Σημειωτέον ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ επανεπένδυσε τα χρήματα του δανείου για τα εμβόλια σε ενέργειες ενίσχυσης της δημόσιας υγείας (προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, στήριξη ΟΚΑΝΑ και ΜΕΘ κ.α.).

Και αυτό γιατί το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας σε αντίθεση με άλλες χώρες αποζημίωσε  μόνο τα εμβόλια που παρέλαβε (περίπου 3.5 εκ δόσεις εκ των 16 εκ δόσεων που αρχικά παραγγέλθηκαν). Όσον αφορά στα υπόλοιπα εμβόλια η χώρα είναι σε διεθνή διαιτησία και θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της.  Κανένας δεν είναι στο απυρόβλητο και κανένας δεν πρέπει να διαφεύγει τον έλεγχο. Όμως όταν το διακύβευμα είναι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και αναφέρομαι σε σκουπίδια του διαδικτύου που μεταφέρουν «πληροφορίες» για δήθεν οικονομικές ατασθαλίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και παράνομες προσλήψεις κατά την παρούσα περίοδο, κάτι που διαψεύδω κατηγορηματικά. Προφανώς η συγκεκριμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, προέρχεται από κύκλους, στους οποίους κινούνται ένας πρώην πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής της ιατρικής σχολής, ο οποίος απασχολεί την τακτική δικαιοσύνη για παράνομες προσλήψεις κατά το παρελθόν καθώς και ένας πρώην ελεγκτής του ΣΕΥΥΠ που κατασκεύασε τότε πόρισμα, το οποίο και κατέπεσε κατά την ανακριτική διαδικασία».

Σύμφωνα με πληροφορίες για τις ανώνυμες διαδυκτιακές επιθέσεις κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω blog έχει ενημερωθεί ήδη ο διοικητής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Μάνος Σφακιανάκης.

Έρχεται η γρίπη

Στο μεταξύ η αντίστροφη μέτρηση για την… επιστροφή της γρίπης στην χώρα έχει αρχίσει. Το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό αλλά και το χαμηλό ποσοστό  των εμβολιασμένων στον πληθυσμό, ιδίως δε στους χρονίως πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την επέλαση της νόσου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Center for the Decease Control, ECDC), Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εισέλθει στον… αστερισμό της γρίπης, ενώ αυξημένη δραστηριότητα καταγράφεται στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Όσον αφορά στην Ελλάδα οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεγάλη νοσηρότητα, ιδίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 χρόνων,  και συνεπώς  αύξηση των αναγκών νοσηλείας σε  ΜΕΘ. Οι Εντατικές αποδείχτηκε ότι αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο»  του συστήματος δημόσιας υγείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της γρίπης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας -Μάιος 2009 έως Φεβρουάριο 2010-  νοσηλεύθηκαν 294 άνθρωποι με γρίπη σε ΜΕΘ. Από αυτούς, οι 149 κατέληξαν. Την επόμενη μετα-πανδημική περίοδο (2010-2011) 368 ασθενείς με γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 180. Μάλιστα, πέρυσι υπήρξε μέρα που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής γρίπης 128 ασθενείς !
Το ΚΕΕΛΠΝΟ,  πρόεδρος του οποίου είναι η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, κυρία Τζένη Κρεμαστινού, έχοντας αντιληφθεί την  επιτακτική ανάγκη της λειτουργίας των ΜΕΘ, έχει φροντίσει για την πρόσληψη ή ανανέωση της πρόσληψης νοσηλευτών και γιατρών με σύμβαση περιορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ.

Το πλεονέκτημα του εμβολιασμού

Ομάδα «υψηλού κινδύνου» για τη γρίπη αποτελούν περίπου 1,5 εκατ. Έλληνες. Πρόκειται για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, της καρδιάς, μεταβολικά νοσήματα, έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, για τους παχύσαρκους και τις εγκύους. «Το καλύτερο και μοναδικό προληπτικό μέσο για την προστασία απέναντι στη γρίπη αποτελεί το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο. Ακόμη και τώρα μπορούν να  το αξιοποιήσουν οι Έλληνες και να σπεύσουν να εμβολιαστούν» επισημαίνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.Πηγή: Οpinion Post