Στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου βρίσκεται ο Ηγουμενος Εφραίμ τον οποίο επισκέφτηκε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Αντώνιος Παπαματθαίου και διαπίστωσε ότι είναι κλινήρης με υψηλό πυρετό. Ο γέροντας Εφραίμ τον διαβεβαίωσε ότι αμέσως μετά την ανάρρωση του θα παραδοθεί οικειοθελώς στις αρχές. 
Νωρίς το μεσημέρι το Σαββάτου ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης, συνοδεία του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής και αστυνομικών, πέρασαν την πόρτα του Αγίου Όρους προκειμένου να εκτελέσουν το ένταλμα σύλληψης.

Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την Ιερά Κοινότητα στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας. 


Σύμφωνα με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, οι γιατροί του ιατρικού κέντρου Καρυών διαπίστωσαν ότι εμφάνισε υψηλό πυρετό και απορύθμιση του σακχάρου. Ο συνήγορος του ηγούμενου είχε υποστηρίξει το μεσημέρι ότι  ο εντολέας του θα παρουσιαστεί αυτοβούλως εντός δύο ή τριών ημερών, που θα χρειαστούν προκειμένου αφ' ενός να βελτιωθεί η υγεία του, αφ' ετέρου να οργανώσει τα της απουσίας του, δηλαδή να ορίσει αντικαταστάτη.

Πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στον γέροντα Εφραίμ καταγγέλλουν το γεγονός ότι κρίθηκε προφυλακιστέος. Πληροφορίες από τις Καρυές αναφέρουν ότι στο μοναστήρι έχουν μεταβεί Ηγούμενοι και Μοναχοί άλλων μονών προς συμπαράσταση του κ. Εφραίμ.

Ο γέροντας Εφραίμ μιλώντας χθες σε στενούς του συνεργάτες επεσήμανε ότι: «Εγώ μοναχός είμαι και φυσικά πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου. Λυπάμαι γι' αυτούς που έστησαν αυτή τη σκευωρία».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών προκαλεί πολλά ερωτήματα - θεωρήθηκε ύποπτος φυγής - αφού πριν από λίγες ημέρες είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να μεταβεί στη Ρωσία για θρησκευτικούς λόγους.Το γεγονός ότι σήμερα το Συμβούλιο τον έκρινε ένοχο φυγής είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, αφού θα μπορούσε να μην είχε επιστρέψει καν από τη Ρωσία.