Έντονες αντιδράσεις στη Ρωσία προκάλεσε η απόφαση σύλληψης του γέροντα Εφραίμ, με ρωσικό ίδρυμα να θεωρεί ότι πρόκειται για «πολιτική απόφαση». Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του ηγουμένου, το ένταλμα σύλληψης του οποίου λήγει τη Δευτέρα στις 16.00. Προβληματισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε απευθυνόμενος σε συνεργάτες του ιδιαίτερα προβληματισμένος με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις στη Ρωσία για την απόφαση σύλληψης του ηγούμενου Εφραίμ με σκληρή ανακοίνωση που εκδόθηκε από ίδρυμα, το οποίο ελέγχεται από το Κρεμλίνο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου εκφράζει «βαθιά ανησυχία» σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Το ίδρυμα αναφέρει, μάλιστα, ότι «παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα».

Βελτίωση της υγείας του

Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ
, ο οποίος παραμένει κλινήρης στο κελί του και εξετάστηκε το πρωί από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνο Δοκουσλή.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εξετάζει πρωί και βράδυ τον ηγούμενο, που διεγνώσθη με εμπύρετο λοίμωξη του αναπνευστικού, επιδείνωση δισκοπάθειας και απορρύθμιση σακχάρου, λόγω της αντιπυρετικής αγωγής που ακολουθεί, εμφανίζει ελαφρά βελτίωση.

«Εκτιμώ ότι σε 2-3 μέρες, εκτός απροόπτου, θα μπορεί να μετακινηθεί» σημείωσε ο κ. Δοκουσλής.

Προβληματισμός Ιερωνύμου

«Την ουσία της υπόθεσης δεν την γνωρίζω και σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ, ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό.

Επιστολή στον εισαγγελέα

Πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών ανέλαβαν εκπρόσωποι του πνευματικού και επιστημονικού κόσμου της χώρας, με επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Σε αυτήν αναφέρουν: «Έγκριτοι νομικοί μας βεβαιώνουν ότι σύμφωνα με τον νόμο, για να προφυλακιστεί κάποιος κατηγορούμενος που κατηγορείται για έγκλημα που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει να κριθεί ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής, ότι ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής και υπάρχει κίνδυνος να μη εμφανιστεί στο δικαστήριο να δικαστεί κλπ., ότι οι περιοριστικοί όροι (δηλ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου, εμφάνιση ενώπιον Αστυνομικής Αρχής) δεν επαρκούν και επιπροσθέτως ότι ο κατηγορούμενος κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις με βάση συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μάλιστα η κατά το νόμο βαρύτητα της αποδιδόμενης πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης».

Στην επιστολή ειδική αναφορά γίνεται για τη ζωή και το έργο του ηγούμενου Εφραίμ: «Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε όμως τη βιωτή του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και την πνευματικότητα αυτού και βεβαιώνουμε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής ούτε βεβαίως και επικίνδυνος για την τέλεση άλλων αδικημάτων. Είναι δε γνωστό ότι εγκαταβιώνει στη Μονής της μετανοίας του όπου και ποιμαίνει 120 μοναχούς. Μας είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται η προσωπικότητα του Γέροντος με καθ' έξιν και επικίνδυνους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου».Με πληροφορίες από: ιn.gr/ Protothema.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά θέματα: