Στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ όπου θα διανυκτερεύσει. Νωρίτερα, ο ηγούμενος παρουσιάστηκε στο Εφετείο Αθηνών προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την προφυλάκισή του, όπως αποφασίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.
Ο κατηγορούμενος, που έφθασε οδικώς στην Αθήνα με πομπή αυτοκινήτων συνοδεία αστυνομικών, οδηγήθηκε ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα Εφετών ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του.

Αργότερα, ο ηγούμενος Εφραίμ αναμένεται να οδηγηθεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και το πρωί θα οδηγηθεί στις φυλακές όπου και εκτιμάται ότι θα κρατηθεί σε πτέρυγα την οποία είναι κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα.

Οι συνήγοροι του πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του.

Την ίδια στιγμή, στην οδό Λουκάρεως, έξω από το Εφετείο, βρίσκονται περίπου 150 άτομα, κάθε ηλικίας, τα οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του Εφραίμ, κρατώντας πλακάτ και κεριά. Η κατάσταση είναι ήρεμη και η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Λουκάρεως διεξάγεται κανονικά.

Αυτό που κυρίως φαίνεται να απασχολούσε τους θεράποντες ιατρούς του γέροντος Εφραίμ είναι το ζήτημα της πρόσφατης μεταμόσχευσης κυττάρων στο πάγκρεας στην οποία έχει υποβληθεί λόγω του σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο πάσχει.

Στο μεταξύ, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε συναντήθηκε σήμερα ο διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου αντί για τις φυλακές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει ότι οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.

Παράλληλα, στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές πιστών (μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ.), Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση τα σχόλια για την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ»

Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί η κριτική που ασκήθηκε για την απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, υπογραμμίζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της. Η ΕΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα:

«Είναι πρωτοφανές, παράγοντες ξένης Χώρας να ασκούν κριτική σε αποφάσεις της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας ότι στις νομικά αναπτυγμένες χώρες η διάκριση των εξουσιών είναι αυτή που χαρακτηρίζει το κράτος δικαίου.

Θεωρούμε ότι η κριτική αυτή, καθώς και η κριτική που ασκήθηκε από παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας μας, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου. Αρμόδια δε να την επιβάλλουν ή όχι είναι μόνο τα δικαστικά όργανα, τα οποία δεν πτοούνται ούτε από επικρίσεις ούτε από παρεμβάσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Συμβούλιο, που διέταξε την προσωρινή κράτηση, συγκροτήθηκε από ανώτερους δικαστές (εφέτες), εγνωσμένου κύρους, ήθους και επιστημονικής κατάρτισης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος με αφορμή τα όσα ειπωθήκαν τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, για το ένταλμα σύλληψης του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, τόνισε σήμερα ότι «το ποινικο - νομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου».

Ειδικότερα, ο κ. Μπρακουμάτσος δήλωσε σήμερα: «Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου. Όσον αφορά τις δηλώσεις και τοποθετήσεις κέντρων του εξωτερικού σχετικά με την υπόθεση, τους γνωρίζω ότι: Το δικαιικό μας σύστημα αποτελεί οργανικό μέρος του δυτικοευρωπαϊκού δικαιικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής επανάστασης».

«Συστατικά στοιχεία αυτών είναι: α) Η εγγύηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας και κοινωνικής ιδιότητας και β) η διάκριση των εξουσιών. Οι σχετικές δηλώσεις εξωχωρίων φορέων και προσώπων του εξωτερικού περί χειραγώγησης της υπόθεσης επιστρέφονται τουλάχιστον ως άστοχες και με την παρατήρηση ότι οι απόψεις τους αυτές έχουν υπόψη τους αλλά δικαιικά συστήματα, που δεν έχουν αυτά τα γνωρίσματα και συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στον τρόπο με τον οποίο απονέμεται η Δικαιοσύνη στη Χώρα μας».

Παραίτηση Πεταλωτή ζητά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή που ήταν βασικός κατήγορος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αδώνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «αδικη απόφαση για την προφυλάκιση του Εφραίμ, παραμονή Χριστουγέννων» που «δίχασε τον ελληνικό λαό και έπληξε την Ορθοδοξία».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η ταυτόχρονη παρουσία του υφυπουργού και βασικού κατήγορού στην υπόθεση κ. Πεταλωτή, συνιστά μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΚΑΙ