«Γίνεται αυτή τη στιγμή μια σημαντική προσπάθεια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχουν προχωρήσει τα πράγματα, προκειμένου να υπάρξει στο προσεχές μέλλον επιτέλους ένα Εθνικό Συμβούλιο Γενετικής Βελτίωσης». Αυτά υπογράμμισε το μεσημέρι από το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Καρδίτσας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριος Ροντούλης. Το πρόπλασμά του, πρόσθεσε ο κ. Ροντούλης στα χαρτιά υπάρχει, είπε προσθέτοντας πως αυτό το Εθνικό Συμβούλιο Γενετικής Βελτίωσης θα έχει στους κόλπους του, όχι μόνο πανεπιστημιακούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και των συλλογικών τους εκφράσεων.

Πρέπει, είπε στη συνέχεια ο υφυπουργός, να ξεκινήσει μια εργασία αυτό το Εθνικό Συμβούλιο, αναφέροντας τη Γενετική Βελτίωση αγροτικών ζώων. Ακόμα σημείωσε πως έχει να επιτελέσει έναν μεγάλο στόχο, να δομήσει για πρώτη φορά, ένα εθνικό σχέδιο δράσης, που είναι το πρώτιστο μέλημα για τη Γενετική Βελτίωση.

Πρόσθεσε πως θα υπάρξει πρόταση προκειμένου το Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης ζώων Καρδίτσας, να μετεξελιχθεί και σε τράπεζα διατήρησης γενετικού υλικού της ελληνικής κτηνοτροφίας. Με άλλα λόγια, όπως είπε, μέσα από γνωστές μεθόδους διατήρησης του γενετικού υλικού να διασωθεί και να προωθηθούν οι ντόπιες ελληνικές φυλές ζώων.

Πριν όμως φτάσουμε στο τέλος αν δεν δημιουργήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν μπορούν να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, κατέληξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ροντούλης, λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο υφυπουργός μετά από συζητήσεις με κτηνοτρόφους, όπως τόνισε, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εκμεταλλεύσεων που σύντομα θα έρθει στη βουλή, το χαρακτήρισε νομοσχέδιο με ρηξικέλευθες προτάσεις, με νομοθετικές διατάξεις που ανακουφίζουν τους κτηνοτρόφους.

Πιο αναλυτικά είπε πως η φάση επεξεργασίας αυτού έχει περατωθεί, και βεβαίως θα υπάρξει μια νέα φάση επεξεργασίας, όπως πρόσθεσε εντός της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής και εντός της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Στη συνέχεια ο κ. Ροντούλης μίλησε για σημαντική τομή στο νομοσχέδιο αυτό, λέγοντας πως νομοθετική του διάταξη πλην όλων των άλλων θα προβλέπει, την ύπαρξη και λειτουργία επισκέψιμων κτηνοτροφικών πάρκων διάσωσης απειλουμένων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων.

Ακόμα ο κ. Ροντούλης μίλησε για "λευκό χρυσό" των Ελλήνων κτηνοτρόφων που είναι η φέτα, κάνοντας λόγο για πρόταση που ο ίδιος έχει κάνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Πιο αναλυτικά είπε πως για να παίζει αυτή το ρόλο του "χρυσού", πρέπει να πιστοποιείται ότι είναι φέτα και όχι ένα άλλο λευκό τυρί, λέγοντας πως θα πρέπει όλη η αλυσίδα από την παραγωγή μέχρι την τοποθέτησή της στο ράφι να είναι φερέγγυα και αξιόπιστη.

Στο ερώτημα πώς μπορεί να γίνει αυτό, ανέφερε πως αυτό μπορεί να γίνει αν προχωρήσουμε νομοθετικά παρόλες τις αντιδράσεις στο λεγόμενο ανάγλυφο της φέτας.

Εξηγώντας τι είναι αυτό, ο κ. Ροντούλης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια σφραγίδα που καλύπτει ολόπλευρα το τελικό προϊόν και φέρνει δύο ενδείξεις. Πρώτον το πιθανό σήμα ενός κατασκευαστή φέτας και τον κωδικό του τυροκομείου.


Με μια τέτοια σφράγιση της φέτας, κατέληξε ο κ. Ροντούλης, και τα τρία εμπλεκόμενα στα της φέτας ευνοούνται, δηλαδή οι καταναλωτές, έμποροι και παραγωγοί.