Σε μία καταγγελία που αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων προχώρησε ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησαν οι εφοριακοί με αφορμή την 48ωρη απεργία που έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα πελατειακής διαχείρισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τα τελευταία χρόνια και υποστήριξε ότι αυτά ακόμα δεν έχουν εκλείψει.

Μάλιστα, ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αστέριο Ροντούλη ο οποίος παρενέβη, σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολακόπουλο ώστε να μην διακοπεί όπως είχε προγραμματιστεί- στο πλαίσιο της συγχώνευσης εκατοντάδων μικρών εφοριών- η λειτουργία των ΔΥΟ Τυρνάβου και Αγιάς του νομού Λαρίσης, με πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τις καταγγελίες που έκανε πρόσφατα ο τέως γενικός γραμματέας της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδης Σπινέλης για τη διαφθορά στις εφορίες είπε ότι η Ομοσπονδία ανέθεσε σε δικηγόρο την άσκηση ένδικων μέσων και πρόσθεσε ότι «διαφθορά υπάρχει αλλά αφορά πολύ μικρό αριθμό εφοριακών. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στις εφορίες δουλεύει κάτω από σκληρές συνθήκες».

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε επίσης ότι λόγω της εφεδρείας και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων έχει διαλυθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή υπηρετούν 9.700 υπάλληλοι στις εφορίες έναντι 11.500 που ήταν στην αρχή του έτους. Μάλιστα η μείωση του αριθμού των εφοριακών ανέρχεται σε 5.500 συγκριτικά με πέντε χρόνια πριν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ επιτέθηκε ακόμη στις εταιρίες Ορκωτών Λογιστών που είναι αρμόδιες για την έκδοση των φορολογικών πιστοποιητικών για μεγάλες εταιρείες λέγοντας ότι μια τέτοια εταιρεία ορκωτών λογιστών ζήτησε από επιχείρηση 35.000 ευρώ για την έκδοση πιστοποιητικού για μία χρήση. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, κατά μέσο όρο οι εταιρείες αυτές ζητούν 15.000 έως 20.000 ευρώ από τις επιχειρήσεις για να εκδώσουν το πιστοποιητικό.