Την πρόταση για τη μετεξέλιξη των τμημάτων του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, που διαμόρφωσε η γενική συνέλευση του Ιδρύματος, παρουσίασε στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα της μετεξέλιξης του τμήματος «Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας" σε «Τμήμα Εφαρμοσμένης Γεωπονικής Τεχνολογίας» ή «Τμήμα Βιολογικής και Ολοκληρωμένης Γεωργίας».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια «το συγκεκριμένο τμήμα είναι το μοναδικό γεωπονικό τμήμα που λειτουργεί στην Δυτική Ελλάδα, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές περιφέρειες της χώρας και η μεγαλύτερη στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, αφού καλύπτει το 25% της συνολικής ελληνικής παραγωγής στα βιολογικά προϊόντα».

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο τμήμα έχει να επιδείξει πρωτοποριακά αποτελέσματα και σημαντικές καινοτομίες, που βρίσκονται ήδη σε πιλοτική εφαρμογή. Χαρακτηριστικά αναφέρονται, η μοναδική για την Ελλάδα παραγωγή υβριδίων λαχανικών, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην παραγωγή σπορόφυτων και η αεροπονική καλλιέργεια, που αποτελεί μια νέα τεχνολογία αιχμής, η οποία έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς.