«Αυτή η επίσκεψη της τρόικας θα είναι η δυσκολότερη από όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή και θα έλεγα η πιο καθοριστική για το μέλλον, συνολικά, της χώρας και όχι μόνο για τις σχέσεις μας με την τρόικα, αλλά και για την παραμονή μας στο ευρώ», δήλωσε στον «ΒΗΜΑ 99,5» η Αθηνά Δρέττα, γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης.    Όσον αφορά στα θέματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε: «Τίθεται το σύνολο των θεμάτων. Κυρίως, τίθεται το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ό, τι σ' αυτή την υπόθεση μπορεί να συνεισφέρει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος δηλαδή ο 13ος και 14ος μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές».   

«Εγώ νομίζω ότι αυτή τη φορά θα μας βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό σε κάθε περίπτωση κι όχι μόνο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους.  Αυτή η επίσκεψη θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη και πάρα πολύ καθοριστική», τόνισε η κ. Δρέττα.   

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η ΓΓ Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές εισφορές. «Το πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών μας απασχολεί ανεξάρτητα από την επίσκεψη της τρόικας, από την πρώτη μέρα που είμαστε εδώ στο υπουργείο.   

Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξαιρετικά υψηλές στην Ελλάδα, εξαιρετικά δυσανάλογες σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, περίπου, στο 46%, ενώ στη Κύπρο είναι στο 16% με 17%.  

Αν δεν βρει, λοιπόν, κάποιος έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος τότε, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνεπάγεται αυτόματα και μείωση των συντάξεων, κάτι που δεν πρόκειται και δεν θέλουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση».   

Εν κατακλείδι, εξέφρασε την άποψή της σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις. «Το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων είναι ότι γεννά συνεχώς ελλείμματα, γιατί έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας, στην τρέχουσα συγκυρία και γιατί έχουμε ένα πρόβλημα διάρθρωσης στο σύστημα.   

Το πρόβλημα της ρευστότητας συνεπάγεται ότι το μεγαλύτερο ταμείο ασφάλισης το ΕΤΕΑΜ, που είναι προσαρτημένο στο ΙΚΑ, μας έδωσε μόνο για το 2011 ένα έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ και επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.   

Αυτό το έλλειμμα φυσικά έχει δημοσιονομικό κόστος και το πλήρωσε το ΙΚΑ από μια έκτακτη επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ που πήρε στο τέλος του χρόνου. Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας πρέπει να το λύσουμε.  

Για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας, το ΕΤΕΑΜ σε τρεις μήνες δεν θα έχει να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις.

Κανείς δεν έχει προτείνει οριζόντια μείωση των επικουρικών συντάξεων. Μιλάμε για μια κλιμακωτή μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα ξεκινήσει από τα 150 ευρώ, προφανώς αυτό θα συζητηθεί όταν θα καταλήξουμε με τις επικουρικές συντάξεις, μεσοσταθμικά θα είναι ένα 15% και θα αφορά, κυρίως, τα Ταμεία τα οποία παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα. Δηλαδή τα ταμεία τα οποία έχουν πρόβλημα».