Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επί τάπητος έχουν μπει οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων για το «πάγωμα» των μισθών και των αυξήσεων από ωριμάνσεις, την ίδια ώρα που η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για μειώσεις στον κατώτατο μισθό αλλά και σε παρεμβάσεις σε 13ο και 14ο μισθό.
Οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ αναμένεται να απορρίψουν τις εργοδοτικές προτάσεις που κατατέθηκαν την Δευτέρα από τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ κατά τη συνεδρίαση τους στα κεντρικά του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζήτησαν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την στιγμή που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις στο 2,6%.

Στην πρόταση των εργοδοτών περιλαμβάνεται επίσης αίτημα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές- το μοναδικό σημείο που βρίσκει σύμφωνη τη ΓΣΕΕ, η οποία επιμένει όμως σε αντισταθμιστική ρύθμιση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε θέση για τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά με πάγωμα των ωριμάνσεων. 

Μάλιστα, στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ- εκτός από το πάγωμα των μισθών για μία τριετία- προβλέπεται η καταβολή του 14ου μισθού κατά τα ισχύοντα σε εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές έως ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς. 

Η ΓΣΕΕ, από την πλευρά της,
έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το μη μισθολογικό κόστος, για την προστασία των θέσων εργασίας αλλά όχι την Εθνικής Συλλογική Σύμβαση» λένε ο συνδικαλιστές.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ανέφερε πως η θέση όλων των εργοδοτικών φορέων είναι να μη συζητηθεί καθόλου η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πρόσθεσε πως αυτό που ζητούν είναι το πάγωμα μισθών για μία τριετία και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Σε δηλώσεις του ο πρώην- πλέον- πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων» και πρόσθεσε: "Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
 
Aξίζει να σημειωθεί ότι νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στη θέση του απερχόμενου κ. Δ. Δασκαλόπουλου ορίστηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Α.Ε..