Το ειρηνικό κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα που ωθεί τους Έλληνες να δοκιμάσουν να βρουν δουλειά στη γειτονική χώρα και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, στο οποίο γίνεται αναφορά για συνεχιζόμενο ρεύμα μετανάστευσης, αλλά και επιστροφών. H τουρκική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (CIES) του πανεπιστημίου του Kadir Has, Δημήτρη Τριανταφύλλου, σύμφωνα με τις οποίες, η Τουρκία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους άνεργους Έλληνες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα τους.

Ο κ. Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι παρά τα ταμπού που θέτουν εθνικιστές περί «προδοσίας», η στενότερη επαφή των δύο χωρών έχει πολλά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η εφημερίδα τονίζει ότι περίπου 1,2 εκατ. πολίτες -περίπου το 10% του πληθυσμού- μετανάστευσαν από την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη περίπου ένα χρόνο πριν η οικονομική κρίση «χτυπήσει» την Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι στους μετανάστες δεν περιλαμβάνονται μόνο νέοι, ανύπαντροι και μορφωμένοι, αλλά και ολόκληρες οικογένειες. Σημειώνει παράλληλα, ότι η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σημαντικός παράγοντας στην τάση αυτή.

Αναγκαστική επιστροφή στις ρίζες

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους Έλληνες που αποφασίζουν να κάνουν το βήμα προς την αναπτυσσόμενη Τουρκία, πολλοί είναι οι Κωνσταντινουπολίτες δύτερης και τρίτης γενιάς που εξετάζουν πολύ σοβαρά την επιστροφή στις ρίζες τους. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δήλωνε στη Hurriyet: «Με την οικονομική κρίση που κυριαρχεί στις μέρες μας στην Ελλάδα, κάποιοι που είχαν εγκαταλείψει την Τουρκία δείχνουν διαθέσεις επιστροφής. Μάλιστα Έλληνες που δεν έχουν καταγωγή από την Πόλη θέλουν να εγκατασταθούν εδώ. Μας έρχονται επιστολές που μας λένε «βρείτε μας δουλειά, βρείτε μας στέγη».

Για του λόγου το αληθές, από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα, στα τέλη του 2009 υπολογίζεται σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα, πως και μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011 έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία πάνω απο 2.500 Έλληνες, με σκοπό την μεσοπρόθεσμη ή και μακροπρόθεσμη εργασία και διαμονή.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος


Πηγή: hurriyetdailynews/omogeneia-konstantinoupoli.com