Το τριετές πάγωμα των μισθών, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και το ασφαλιστικό τέλος προτείνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για να διασωθούν μισθοί και Ταμεία. Με αφετηρία τον κύκλο συναντήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και των κοινωνικών εταίρων, που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα και με την υποχρέωση της ουσιαστικής συμμετοχής της ΕΣΕΕ στις επικείμενες συναντήσεις, με στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων ενόψει των νέων απαιτήσεων της τρόικας, αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση, η ΕΣΕΕ συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αύριο, Τετάρτη, και τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τις προτάσεις της ΕΣΕΕ σε εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά: «Στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση μεταθέτει το βάρος των απαιτήσεων της τρόικας και των επιλογών της στους κοινωνικούς εταίρους, η ΕΣΕΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι και το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από τη μείωση των εισφορών με την επιβολή ενός ασφαλιστικού τέλους, επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Μόνο έτσι θα ισχύσει η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική».

Ο κ. Κορκίδης συνέχισε ότι, στην περίπτωση τριετούς παγώματος των μισθών, τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος θα γνωρίζουν αντίστοιχα τις υποχρεώσεις και τις αποδοχές τους, ώστε να επαναπρογραμματίσουν τα οικονομικά τους, μιας και το πάγωμα ουσιαστικά σημαίνει μείωση, ανάλογη με τη μεταβολή του πληθωρισμού, υπολογίζεται να κυμανθεί από -2,6% έως -3,8%.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ επαναφέρει την πρότασή της για τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 5% με τη διατήρηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, και επαναδιατυπώνει τη θέση της ότι οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν «και να αποφασίσουν έξυπνα, πριν δούμε νόμους ...σκούπα να σαρώνουν τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγει ο ιδιωτικός τομέας τα λάθη των οριζόντιων μέτρων που εφαρμόστηκαν στο δημόσιο και στις συντάξεις. «Ίσως, να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα, όμως μπορούμε να συμφωνήσουμε στα περισσότερα, όπως άλλωστε έχει γίνει επανειλημμένως με επιτυχία στο παρελθόν'' συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, προσθέτοντας ότι ο νέος εκβιασμός που είναι το "κούρεμα" των μισθών στον ιδιωτικό τομέα απαιτεί στρατηγική συμφωνίας και όχι σύγκρουσης ''καθώς η οποιαδήποτε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων θα έχει μεγάλη βαρύτητα και θα είναι σίγουρα καλύτερη από οποιοδήποτε νομοθέτημα» όπως εξηγεί ο κ. Κορκίδης.

Αναφορικά με τη διατήρηση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού, η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα σεβαστεί την υπογραφή της στην ΕΓΣΣΕ.
TAGS