Στην ανάκληση μεμβράνης τροφίμων, ακατάλληλης για χρήση, καθώς επίσης και αρώματος οξικού οξέος, προέλευσης Λιθουανίας, το οποίο ενώ προοριζόταν ως πρώτη ύλη για βιομηχανική χρήση, βρέθηκε να πωλείται στον τελικό καταναλωτή ως τρόφιμο, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).  Όσον αφορά στη μεμβράνη τροφίμων, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Μεμβράνη Τροφίμων ΠΕΡΦΟΡΕ SPAR 50μ.- Προϊόν κατάλληλο για επαφή με όλα τα τρόφιμα- σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στο συγκεκριμένο προϊόν διαπιστώθηκε «μετανάστευση» σε λάδι, μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Το προϊόν παράγεται στην Τουρκία και διανέμεται από την DIFFER AE για λογαριασμό της Αφοι Βερόπουλοι ΑΕΒΕ. 

Το προϊόν αρώματος οξικού οξέος, περιεκτικότητας σε οξικό οξύ 70%, με την εμπορική επωνυμία «MASTINE Acto 70% Essigsäure 70% E260» σε συσκευασία των 330 ml, αριθμό γραμμοκώδικα 4 770211 224194 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12.10.2012, δεν πρέπει να διατίθεται προς τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το συγκεκριμένο προϊόν είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και τοξικό και επομένως ο χρήστης διατρέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, εισπνοής ή κατάποσης. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε από τις ελληνικές επιχειρήσεις «ΔΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» και «ΜΕΖΙΕVSKI Β.». 

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση- απόσυρση του συνόλου του προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν. 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS