Με το βλέμμα στραμμένο στον κοινωνικό διάλογο που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις της στα σημεία σύγκλισης των κοινωνικών εταίρων, χωρίς όμως να αποκλείεται και το ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων, είναι η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, ο 13ος και 14ος μισθός, η ωρίμανση και οι αμοιβές στις ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, στάση αναμονής μέχρι να τελειώσει ο κοινωνικός διάλογος.

Υπό το βάρος ενός πιθανού ναυαγίου στο διάλογο, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται – σύμφωνα με πληροφορίες – εναλλακτικά συνάρια, σύμφωνα με τα οποία:

• Θα προβλέπεται η καταβολή δώρου με βάση τον κατώτατο μισθό των 751€, ενώ
• Σύμφωνα με πρόταση άλλου εργοδοτικού φορέα το σύνολο 13ου 14ου μισθού δε θα ξεπερνά τα 1500€ ανεξαρτήτως μισθολογικής κλίμακας.

Πάντως, εκπρόσωποι των εργοδοτών εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί σημείο σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις που θα αφορά στο «πάγωμα» μισθών για τρία χρόνια και στη μείωση μη μισθολογικού κόστους, λύση που θα ικανοποιούσε και τις Βρυξέλλες.

Στο τραπέζι πάντως των διαπραγματεύσεων παραμένουν ανοιχτά όλα τα σενάρια. Έμποροι και βιοτέχνες προτείνουν:

• Πάγωμα μισθών μέχρι το 2014
• Διατήρηση κατώτατου μισθού
• Διατήρηση 13ου - 14ου μισθού
• Μείωση μη μισθολογικού κόστους 10% + 5% για τους συνεπείς εργοδότες

Κύκλοι του συνδέσμου βιομηχάνων κάνουν λόγο για πλαφόν στον 13ο και 14ο μισθό κυρίως για τους υψηλόμισθους. Ο ΣΕΤΕ πρότεινε μείωση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων έως και 40% σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν σημαντικές υπερβάσεις από την ΕΓΣΣΕ, ενώ τελεσίγραφο πως δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα θέμα που άπτεται της ΕΓΣΣΕ έστειλε το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία θα προσέλθει στον διάλογο με αντικείμενο την μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενώ προειδοποιεί για σκληρές κινητοποιήσεις σε περίπτωση νομοθετικής παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ προετοιμάζει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση προκειμένου να αποσπάσει δεσμεύσεις ότι δεν θα στηρίξουν μια νομοθετική παρέμβαση για την καταστρατήγηση της ΕΓΣΣΕ.


Πηγή: ΣΚΑΙ
TAGS