Θετική εξέλιξη για τη Σάμο αποτελεί η δέσμευση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, για την παραχώρηση του ξενοδοχείου «Ξενία», στο δήμο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί σε δύο εβδομάδες, παραχωρούνται στην αυτοδιοίκηση ακίνητα του ΕΟΤ μεταξύ των οποίων και τα «Ξενία» Σπάρτης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και 'Αρτας.   

Σ' αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «Ξενία» της Σάμου, καθώς ανήκει στην ΕΤΑ ΑΕ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) και γι΄ αυτό απαιτείται υπουργική απόφαση. Μετά το σχετικό αίτημα του βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Χ. Βαρδίκου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος δεσμεύτηκε, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να έχει υπογράψει την απόφαση παραχώρησης του «Ξενία» Σάμου, κατά κυριότητα και χωρίς αντάλλαγμα, στο Δήμο Σάμου και να την έχει αποστείλει για συνυπογραφή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.  

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Σάμου που εδώ και πολλά χρόνια βλέπουν το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο, να κοσμεί το κέντρο της πόλης και να αποτελεί εστία μόλυνσης σε πολλές περιπτώσεις.  

Μετά τη μεταβίβασή του στο δήμο αναμένεται να δούμε ποια θα είναι η τύχη του ακινήτου, αν δηλαδή θα κατεδαφιστεί ή αν θα υπάρξουν τα κονδύλια για τη συντήρησή του.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ