Αλληλέγγυος στα προβλήματα των μηχανικών, στάθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΤΕΕ). Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο κλάδος των μηχανικών βρίσκεται προ κινδύνου διάλυσης και οι επιστήμονες «στο απόσπασμα», ενώ «χιλιάδες μηχανικοί, πια, σε όλη την Ελλάδα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδυναμία επιβίωσης, έχουν πρόβλημα επιβίωσης και φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό να βρουν δουλειά».

Πρόσθεσε, επίσης ότι «αν σ΄αυτή την κατάσταση συνυπολογίσουμε και τις εξωφρενικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, που ιδιαίτερα για τους νέους μηχανικούς μετά το 1993 είναι αυξήσεις που σε βάθος δεκαετίας αγγίζουν το 100%, καταλαβαίνουμε ότι πλέον ένας μηχανικός, ο μέσος μηχανικός, με το μέσο εισόδημα, θα πρέπει όλο του το εισόδημα να το δίνει για να αποπληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και την ίδια στιγμή το Ταμείο των Μηχανικών, που πλέον είναι το Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών, ίσως το πιο εύρωστο Ταμείο, αντιμετωπίζει έντονα τον κίνδυνο της διάλυσης. Η κρατική συμμετοχή δεν θα δοθεί, ενώ ταυτόχρονα, με το έτσι θέλω, πάνε να κουρέψουν και τα αποθεματικά, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδας τα έχει κάνει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο ελληνικός λαός και ο τόπος έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα βάλει στο τραπέζι τις κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Αν αυτό, υπογράμμισε, «δεν είναι σε θέση να το πράξει ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνησή του, τότε η μόνη σωτηρία που υπάρχει και η μόνη συμβολή του είναι να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό και να οδηγηθούμε στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει και την ευθύνη, αλλά πιστεύουμε ότι έχει και το σθένος, να θέσει τις κόκκινες γραμμές της σωτηρίας του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρντζης, δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα θέματα των μηχανικών σε σχέση με το ασφαλιστικό και τις αναιτιολόγητες αυξήσεις που θα έχουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί αλλά και τη ληστρική πολιτική για τα ομόλογα και τα αποθεματικά του ταμείου, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με την ανεργία των μηχανικών και «τις δυσχέρειες που έχουμε για να ασκήσουμε το επάγγελμά μας».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ