Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για τη μείωση του κόστους εργασίας. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας απέστειλε σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή προς τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ με την οποία καλεί σε συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στις 11 το πρωί. Ο διάλογος θα χρειαστεί να υπερβεί αρκετά εμπόδια, καθώς το μόνο σημείο που φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις συναινούν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μειώσεις στον κατώτερο μισθό οι οποίες θα μειώσουν τη ζήτηση, αλλά παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος. Ο ΣΕΒ ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητούν το πάγωμα των αυξήσεων που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και της μισθολογικής ωρίμασης για τρία χρόνια.

Σε σημερινή του δήλωση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος επανέλαβε ότι «η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν τίθεται προς διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνονται τα δώρα, οι αυξήσεις και οι ωριμάσεις».

«Η ΓΣΕΕ - τόνισε - μπορεί να συμμετέχει σε διάλογο μόνο για κόστος που δεν αφορά τους μισθούς και βεβαίως κανένας διάλογος δε μπορεί να γίνει υπό τη δαμόκλειο σπάθη, υπό την απειλή ότι μπορεί να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι «μια τέτοια ενέργεια θα είναι πράξη που κοινοβουλευτικά θα βρίσκεται στα όρια και σίγουρα καταπατά το σύνταγμα που κατοχυρώνει την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Τις προσεχείς ημέρες η ΓΣΕΕ θα επισκεφθεί τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και θα ζητήσει τη δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν νομοθετική παρέμβαση, εφόσον ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος.

Εκτός από το μέτωπο του κοινωνικού διαλόγου, η ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει εντάσεις και στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας. Η ΔΑΚΕ έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν στηριχθεί ο διάλογος από τα κόμματα και τους εργοδότες και επιχειρηθεί η προώθηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου, τότε δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο. Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς έχουν ήδη αρνηθεί να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις καταγγέλλοντας την όλη διαδικασία.

Αν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αποδειχθεί ατελέσφορος, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την τριετή αναστολή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των μισθολογικών αυξήσεων (πλην της συμπεφωνημένης αύξησης στα κατώτατα όρια ώστε να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές), των ωριμάσεων, αλλά και της καταβολής του 13ου ή του 14ου μισθού.

Ειδικά για το θέμα του δώρου, συζητούνται τα εξής σενάρια:

Η τριετής αναστολή της χορήγησής του, η χορήγηση δώρου αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται για τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών, ή η καθιέρωση πλαφόν αντίστοιχου με αυτό που ισχύει ήδη για το δημόσιο τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ