Ερευνητικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη κινητικότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ανέθεσε σε επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πυρήνας της φιλοσοφίας και της στρατηγικής μας είναι ο δραστικός περιορισμός της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου, τόσο για τις μετακινήσεις στο κέντρο όσο και στην περίμετρο της πόλης ώστε να πετύχουμε την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη βελτίωση του περιβάλλοντος" τόνισε ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα. 

 «Πήραμε τα πολιτικά μηνύματα ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν πράξη στη Θεσσαλονίκη αυτό που γίνεται στην Ευρώπη. Η αστική εικόνα μπορεί να αλλάξει και η πόλη να προσβλέπει σε μια πολιτιστική ανάπτυξη που θα της δώσει ανάλογα οικονομικά πλεονεκτήματα» σημείωσε ο Θάνος Βλαστός, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. 

«Ζούμε σε εποχή κρίσης και αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία μεγάλη πρόκληση: Να ξαναβρεί την ανθρώπινη κλίμακα και να γίνει πόλη όμορφη, καθαρή, υγιής, άνετη, ασφαλής και λειτουργική» ανέφερε ο Γιώργος Μίντσης, καθηγητής του ΑΠΘ.