Πολύ κρύο αναμένεται στην Ελλάδα σήμερα Κυριακή, αφού σημειώθηκε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο με τοπικές βροχές πάνω από το Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 6 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από -2 έως 11, στην Κεντρική Ελλάδα από -2 έως 7, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 4 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και τοπικά στο Βορειοδυτικό Αιγαίο ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα πυκνώσουν στα βόρεια, περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 βαθμούς. Σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό και το Νότιο Ευβοϊκό.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με... δόντια. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 4 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για ολόκληρη την ερχόμενη εβδομάδα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα ιδιαίτερα στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρα.

Σύμφωνα εκτιμήσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας στην Αθήνα το θερμόμετρο τη Δευτέρα θα δείχνει 1-6 βαθμούς Κελσίου, την Τρίτη από -1 έως 5 βαθμούς, την Τετάρτη από -1 έως 6 και την Πέμπτη 0-6 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα χρειαστούν αλυσίδες

Μπορεί βέβαια ο καιρός να έχει ομαλοποιηθεί συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τμήμα της Βόρειας Ελλάδας είναι ακόμα επιβεβλημένη.

Έτσι, με αλυσίδες θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι, όσοι επιλέξουν να κινηθούν προς Καστοριά και Φλώρινα. Η χρήση τους είναι απαραίτητη στα τμήματα της επαρχιακής οδού Καστοριάς-Φλώρινας μέσω Βιτσίου από το 22ο χλμ έως και το 28ο χλμ και στο Καστοριάς- Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου από το 25ο χλμ έως και το 50ο χλμ. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται και στα τμήματα της επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου, από το 18ο χλμ έως και το 30ο χλμ, αλλά και σε τμήμα της εθνικής οδού Φλώρινας -Καστοριάς μέσω Βίγλας, από το 15ο χλμ έως και το 25ο χλμ.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας- Κέχρου, που αποτελεί και τη μοναδική διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί το βουνό Κέχρος στη Ροδόπη.