Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα μισθολογικά. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των προεδρείων των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, με απώτερο στόχο να αποτραπεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για κατώτατους μισθούς και δώρα, κάτι που θα προκαλούσε ανυπέρβλητα προβλήματα όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στη συνοχή των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τέσσερα μέτρα έχουν τεθεί επί τάπητος για τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι εξελίξεις θα επηρεάσουν άμεσα και τους εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δηλαδή σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες).

- Την καθιέρωση συγκεκριμένου ποσοστού «απόκλισης» των κλαδικών συμβάσεων από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στο «στόχαστρο» θα βρεθούν κυρίως συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 40% τις κατώτερες αποδοχές. Για παράδειγμα, στις κλαδικές συμβάσεις που οι μισθοί υπερβαίνουν κατά 50% την εθνική συλλογική σύμβαση ελλοχεύει ο κίνδυνος περικοπών, ώστε η απόκλιση να περιοριστεί στο 20% με 30%. Αυτό πρακτικά οδηγεί στη μείωση του μέσου μισθού στη χώρα μας.
Mειώσεις μισθών με τέσσερις κινήσεις

- Το πάγωμα όλων των αυξήσεων που προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση (2,5% τον Ιούλιο), αλλά και στις κλαδικές συμβάσεις. Παράλληλα θα «παγώσουν» και οι ωριμάνσεις, δηλαδή οι τριετίες.
Mειώσεις μισθών με τέσσερις κινήσεις

Οι ρυθμίσεις αυτές -που βρίσκουν σύμφωνες όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις- αναμένεται να έχουν τριετή διάρκεια. Δηλαδή δεν θα δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2015.

- Την επιβολή «πλαφόν» σε 13ο και 14ο μισθό. Οπως έγραψε χθες το «Εθνος της Κυριακής», συζητείται η επιβολή ενός μισθολογικού ορίου πάνω από το οποίο θα δίνεται τμήμα μόνο του 13ου και του 14ου μισθού. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει το όριο αυτό να διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και στα 750 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχουν απώλειες οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση. Ωστόσο εργαζόμενος που με βάση την κλαδική σύμβαση έχει μισθό 2.000 ευρώ, θα δει το δώρο Χριστουγέννων να μειώνεται κατά 500 ευρώ.

- Τη μείωση του μισθολογικού κόστους με ενίσχυση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης (π.χ. μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία). Είναι χαρακτηριστικό πως η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας οδηγεί σε μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 20%.

Μιλώντας στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, εμφανίστηκε ανοικτός στο διάλογο για τα μισθολογικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δε θα πρέπει να διαλύσουμε την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, τόνισε ότι σε αυτό τον αγώνα «εργοδοσία και εργαζόμενοι θα πρέπει να πορευτούν μαζί», ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Ζαΐρης επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει «πάγωμα» μισθών και να γίνουν παρεμβάσεις στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της καινοτομίας.

Aπό την πλευρά των δανειστών, η τρόικα δεν έχει θέσει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ή κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, διαμήνυσε, μιλώντας την Κυριακή σε τηλεοπτικό σταθμο, ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης.

Ο Π.Καρβούνης επισήμανε ότι η τρόικα έχει παροτρύνει να υπάρξει συζήτηση για το μισθολογικό κόστος, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλει τέτοιου είδους κινήσεις.

Όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κομισιόν στην Αθήνα, η απόφαση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση.


Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ, in.gr