Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), 24 Δήμοι, η Συνομοσπονδία Αλιέων, οκτώ Ομοσπονδίες Αλιευτικών Συλλόγων, 57 Σύλλογοι προστασίας περιβάλλοντος Ελλάδος, επαγγελματικού τουρισμού, οικοπεδούχων κ.λ.π., επτά βουλευτές και πολιτευτές κομμάτων, καθώς και πολίτες (συνολικά 113) προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί η από 4.11.2011 απόφαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής του τομέα χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. Με την επίμαχη απόφαση της επιτροπής εγκρίθηκε «το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Οι 113 φορείς αντιδρούν στον καθορισμό ανάπτυξης και χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών και ειδικότερα στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς αυτό συνεπάγεται οχλήσεις (πλέον της βλάβης και της υποβάθμισης που προκαλείται στο φυσικό περιβάλλον), ενώ απειλείται η υγεία των κατοίκων στις περιοχές ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει «βάναυση εκβιομηχάνιση» των παράκτιων περιοχών.

Στις προσφυγές τους οι φορείς υποστηρίζουν ότι το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού δεν μπορεί να υλοποιείται με υπουργική απόφαση, αλλά σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρα 24 και 43 του Συντάγματος), μόνο με Προεδρικό Διάταγμα, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τις υδατοκαλλιέργειες δεν προηγήθηκε, ως όφειλε, αλλά εγκρίθηκε ταυτόχρονα με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού.

Η έκδοση της επίμαχης απόφασης έχει στηριχθεί σε παντελή εσφαλμένα ή ελλιπή πραγματολογικά στοιχεία και δεδομένα της εκπονηθείσας μελέτης ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ υπάρχει παράλειψη ουσιαστικής αξιολόγησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προσθέτουν οι 113.

Όμως, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/60/ΕΚ) που αφορά τον τομέα των υδάτων (παράκτια ύδατα), ενώ δεν αναφέρεται στην επίμαχη απόφαση της επιτροπής εάν οι περιοχές που έχουν επιλεγεί για υδατοκαλλιέργειες βρίσκονται εντός ή εκτός του δικτύου NATURA 2000.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) έχει πλημμέλειες (μη νόμιμη κλήτευση μελών, αναβολή συνεδριάσεων κ.λπ.).

Μάλιστα, οι φορείς επισημαίνουν ότι «ένα εκ των μελών του συλλογικού αποφασίζοντος οργάνου, ήτοι της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα, ο εκ των συνυπογραψάντων την προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, είχε άμεσο προσωπικό, οικονομικό συμφέρον από την θεσμοθέτηση της προσβαλλόμενης απόφασης, δεδομένου ότι στην οικογένειά του ανήκει η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς», της οποίας διευθύνουσα σύμβουλος, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, είναι η σύζυγός του, Λάρα Γερουλάνου».

Κατά συνέπεια - συνεχίζουν οι φορείς - «ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού όφειλε να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία μονομελούς ή συλλογικού οργάνου στην επίδικη απόφαση, πολλώ δε μάλλον από την τελική συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης και την υπογραφή της επίδικης κοινής υπουργικής απόφασης, η δε σύμπραξή του στην έκδοση της προσβαλλόμενης την καθιστά παράνομη για το λόγο αυτό».

Οι βουλευτές και οι πολίτες που συνυπογράφουν την προσφυγή κατά της επίμαχης απόφασης της εν λόγω επιτροπής είναι οι: Δ. Καρύδης, Π. Στασινός, Κ. Μαρκόπουλος, Π. Μελάς, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Θ. Δρίτσας, Γιάννης Δημαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Χρήστος Χαρίτος και Στέφανος Μπαγεώργος ενώ οι προσφεύγοντες Δήμοι είναι Αγαθονησίου, Αίγινας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Καλύμνου, Κορίνθου, Κεφαλλονιάς, Λειψών, Λέρου, Λευκάδας, Λοκρών, Μεγανησίου, Μεγαρέων, Ναυπλιέων, Ξηρομέρου, Οινουσσών, Πόρου, Πύλου - Νέστορος, Σαλαμίνας, Σύμης, Τροιζηνίας, Χάλκης και Χαλκιδέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ