Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή γύρω από τη Ροτόντα, στο κέντρο της πόλης έθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κατοίκων Ροτόντας και Φίλων του Μνημείου, Σπύρος Στεκούλης, τόνισε ότι αιχμή των προβλημάτων είναι το παρεμπόριο που έχει καταλάβει κάθε τετραγωνικό εκατοστό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράνομη στάθμευση, την χρήση ναρκωτικών και τα σκουπίδια. Όπως είπε, η γειτονιά οδηγείται σε γκετοποίηση και ζήτησε από τον δήμο Θεσσαλονίκης ολοκληρωμένη παρέμβαση και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στο έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διαγραφή της Ροτόντας από τον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Συμφώνησε ότι θα πρέπει να είναι σύμβολο της πόλης, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνει συστηματική μελέτη φωτισμού και ανάπλασης της περιοχής.

Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, πρότεινε να ο δήμος να συντονίσει τους κρατικούς φορείς που εμπλέκονται για την πάταξη του παρεμπορίου, όπως οι διωκτικές αρχές και τα τελωνεία και να ληφθούν σύντομα επώδυνες αποφάσεις

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, τόνισε ότι το πρωί καταστράφηκαν στον σπαστήρα του δήμου Θεσσαλονίκης περίπου 1.000 ζευγάρια παπούτσια «μαϊμού», που κατασχέθηκαν από ειδικά κλιμάκια, στην πλατεία Ροτόντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ