Με 1.600 ευρώ μπορεί πλέον κανείς να «νοικιάσει» την Ακρόπολη για χρήση τηλεοπτικών συνεργείων και με 200 ευρώ για επαγγελματική φωτογράφιση. Αυτός είναι ο νέος τιμοκατάλογος του υπουργείου Πολιτισμού για το κορυφαίο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας, που -όπως αναφέρει και το πρακτορείο Bloomberg- αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο στη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία. Tο πρακτορείο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η "ατραξιόν" της Ελλάδας αποκτά νέο ρόλο για να σχολιάσει την κίνηση η οποία βέβαια δεν αποτελεί πρωτοτυπία ούτε καν για την Ελλάδα.

Σε όλες τις χώρες η εκχώρηση δικαιωμάτων για φωτογραφικές και κινηματογραφικές λήψεις επί πληρωμή είναι κανόνας. Αυτό που αποκαλύπτεται είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού λόγω κρίσης έκανε... κούρεμα στα ποσά που ζητάει.

Η ελληνική κυβέρνηση χαμήλωσε το κόστος για την απόκτηση άδειας χρήσης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στα 1.600 ευρώ την ημέρα για τηλεοπτικά συνεργεία από έως και 4.000 ευρώ που ήταν σε τιμοκατάλογο του 2005, λέει το Bloomberg.

Για τους επαγγελματίες φωτογράφους η νέα τιμή είναι στα 200 ευρώ από 300 ευρώ προηγουμένως.

Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού έχει μειωθεί κατά 20% από το 2010. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα από τις επισκέψεις στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους αυξήθηκαν κατά 5,3%, στα 41,2 εκατ. ευρώ, στο εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία.

Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα εν λόγω δημοσιεύματα και διευκρίνισε, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο twitter ότι «η υπουργική απόφαση αλλάζει το τιμολόγιο και όχι την πολιτική παραχώρησης των μνημείων» και ορίζει ως μόνο αρμόδιο για τέτοιες αποφάσεις το ΚΑΣ.