Μέχρι και έγγραφεςοδηγίες έφτασε να μοιράσει αρχηγικό μέλος μίας εκ των τεσσάρων ομάδων του τοκογλυφικού κυκλώματος της Θεσσαλονίκης, προς τους συνεργάτες του, αλλά και προς τα «θύματα» της συγκεκριμένης οργάνωσης για το τι θα πουν σε περίπτωση που καλούνταν για ανάκριση από την αστυνομία. Οι 52 συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα το μεσημέρι στον Εισαγγελέα.
Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι αυτές της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της τοκογλυφίας κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, της εκβίασης κατ' εξακολούθηση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της κατάχρησης εξουσίας, της αρπαγής και της οπλοκατοχής. Η δικογραφία είναι ογκώδης και εκτείνεται σε 15 χιλιάδες σελίδες.

Σε κείμενο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, το οποίο βρίσκεται και αυτό στα χέρια του Τμήματος Εκβιαστών αναφερόταν: «…Με τον Κ. μας συνδέει φιλία πολλών ετών. Ότι οικονομικές συναλλαγές είχαμε μεταξύ μας, αλλά και αυτές που μου αναφέρετε είναι νόμιμες. Έχουμε αλληλοεξυπηρετηθεί πολλές φορές μεταξύ μας με επιταγές ευκολίας και μετρητά όταν υπήρχε ανάγκη και από τις δύο πλευρές. Ποτέ δεν ζητήθηκε τόκος, ούτε από την πλευρά του Κ. αλλά ούτε και από τη δική μου…»   

Οι έγγραφες οδηγίες
είχαν και ειδικές παρατηρήσεις, όπως: «προσοχή σε ό,τι υπογράψεις», «να επιμείνεις να γράψουν την κατάθεσή σου – να μην είναι προφορική», «να μην ψαρώσεις με τυχόν απειλές που μπορεί να σου κάνουν», «να θυμάσαι ότι είσαι μάρτυρας, όχι κατηγορούμενος»…  

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Σέρρες είχαν πέσει θύματα των κυκλωμάτων. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχειρηματία που είχε δανειστεί 450.000 ευρώ με τόκο 10% το μήνα.   

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα άρχισε στα τέλη Μαΐου, όταν έγιναν επώνυμες καταγγελίες από τρεις πολίτες. Σύμφωνα με τις αρχές, έγινε αγώνας προκειμένου να πειστούν τα θύματα να καταθέσουν, καθώς το κύκλωμα εκβίαζε και προκαλούσε σωματικές βλάβες στα θύματά του για να πετύχει τους σκοπούς του.

Χαρακτηριστικό της δύναμης και της πρόσβασης που είχαν τα κυκλώματα σε διάφορους χώρους αποτελεί -κατά τη δικογραφία- το γεγονός ότι στη διάρκεια των ερευνών των διωκτικών αρχών περιήλθε στη γνώση του 58χρονου επιχειρηματία, απόρρητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης με το οποίο διατάσσονταν η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων.

Σχετικά Θέματα:

 
Ο «insider», ο εισπράκτορας, ο μεσάζων και άλλες ιστορίες τοκογλυφίας για τους «300» του Καραμπέρη