Παρά τις επιστημονικές διαφωνίες της WWF, του Πανεπιστημίου Κρήτης και τοπικών φορέων, η Διεύθυνση Δασών του νομού Λασιθίου έχει ξεκινήσει δασοτεχνικές παρεμβάσεις στο Φοινικόδασος του Βάι στην Κρήτη, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν εκχερσώσεις, αποψίλωση των θάμνων, διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών και εκτεταμένη χρήση εντομοκτόνων. Ο υποόροφος του σπάνιου δάσους, δηλαδή η βλάστηση μέσου ύψους, έχει αποψιλωθεί στο 40% της συνολικής έκτασης, ανακοίνωσε την Παρασκευή η WWF Ελλάς, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου.

«Το Φοινικόδασος ανήκει στο δίκτυο Natura και ειδικότερα έχει χαρακτηρισθεί από τη νομοθεσία της ΕΕ (Oδηγία 92/43/ΕΟΚ) ως οικότοπος προτεραιότητας για προστασία» επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Για τα δασοτεχνικά έργα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της μελέτης «Καθαρισμός φοινικοδάσους για την αντιπυρική και υγειονομική προστασία του» έχουν επίσης γνωμοδοτήσει αρνητικά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά των παρεμβάσεων έχουν επίσης ταχθεί η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, και οι δύο βουλευτές Κρήτης.

Στην πρόσφατη κοινή αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και άλλων δέντρων» αναφέρει η WWF στην ανακοίνωσή της.

Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική υλοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής δηλώνουν τώρα ότι σήμερα υλοποιούνται νέες εκχερσώσεις άσχετες με όσα είχαν ζητηθεί.

Εκτός από τον έλεγχο των φοινίκων για τυχόν προσβολή από το διαβόητο κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι, τα υλοποιούμενα έργα περιλαμβάνουν επίσης συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου, συντήρηση και διαμόρφωση των τάφρων, απομάκρυνση της «ανταγωνιστική» βλάστησης, κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων και χρήση εντομοκτόνων σε 13.000 δέντρα και θάμνους.

Η WWF εκτιμά ότι:

Τα αποστραγγιστικά κανάλια έχουν αλλοιώσει την υδρολογία του υγρότοπου. Θα πρέπει να αφεθούν να φράξουν ώστε να μην τον αποστραγγίζουν. Άλλωστε η αποστράγγιση απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο, εκτός εάν αποδεδειγμένα εξυπηρετεί κάποιους διαχειριστικούς στόχους προστασίας.

Όλα τα υπόλοιπα φυτά που συνυπάρχουν με τους φοίνικες δεν είναι «ανταγωνιστικά» και δεν πρέπει να απομακρυνθούν. Αντίθετα μαζί με τους φοίνικες συνιστούν τον οικότοπο προτεραιότητας 9370* η προστασία του οποίου αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τη θεσμοθέτηση της περιοχής ως τόπου κοινοτικής σημασίας.

Δεν χρειάζεται κλάδεμα και διαμόρφωση της κόμης των ηλικιωμένων θάμνων. Αντίθετα τα ηλικιωμένα δένδρα και θάμνοι είναι πολύτιμα για τη βιοποικιλότητα.

Η φυτοπροστασία 13.000 δένδρων είναι μια τεράστια επέμβαση σε ένα φυσικό οικοσύστημα μόλις 225 στρεμμάτων.

Στη θέση του δρόμου προτείνεται η διατήρηση ενός απλού μονοπατιού.

Ακόμα, η WWF επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δαπανηθεί σημαντικοί εθνικοί και κοινοτικοί πόροι για την εκπόνηση σημαντικών μελετών για το φοινικόδασος.

Το περίεργο είναι ότι κανένα από τα μέτρα που προτάθηκαν δεν έχει εφαρμοστεί.


Πηγή: in.gr