Με το ενδιαίτημά του να έχει συρρικνωθεί κατά 70% σε διάστημα μίας μόνο γενιάς, λόγω της αποψίλωσης της ζούγκλας, το υποείδος ελέφαντα που ζει αποκλειστικά στη Σουμάτρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί σε διάστημα 30 ετών, προειδοποιεί η WWF.

Η περιβαλλοντική οργάνωση επισημαίνει ότι Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ο φορέας που συντάσσει το επίσημο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών, άλλαξε την κατάταξη του ελέφαντα της Σουμάτρας μεταφέροντάς τον από τα «απειλούμενα» στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» θηλαστικά.

Στο τροπικό νησί της Σουμάτρας απομένουν σήμερα μόνο 2.400 με 2.800 ελέφαντες του υποείδους Elephas maximus sumatranus, αριθμός μειωμένος κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του 1985.

Η νομοθεσία της Ινδονησίας, στην οποία ανήκει η Σουμάτρα, προστατεύει τους ελέφαντες του νησιού. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών όπου ζει το παχύδερμο δεν είναι προστατευόμενες και αποψιλώνονται νόμιμα ή παράνομα με τρομακτικό ρυθμό.

Τη θέση της ζούγκλας παίρνουν φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου και χαρτοπολτού.

«Οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται εκτάσεις της ζούγκλας, όπως οι βιομηχανίες χαρτιού και φοινικέλαιου, έχουν την ηθική και νομική υποχρέωση για την προστασία των απειλούμενων ειδών στις περιοχές αυτές» δήλωσε στo AFP ο Άνβαρ Πουρότο της WWF Ινδονησίας.

«Ο ελέφαντας της Σουμάτρας έρχεται να προστεθεί σε μια διογκούμενη λίστα ινδονησιακών ειδών που αντιμετωπίζουν κρίσιμο κίνδυνο, όπως ο ουραγκοτάγκος, οι ρινόκεροι της Ιάβας και της Σουμάτρας και η τίγρη της Σουμάτρας» επισήμανε η WWF.

Δύο άλλα υποείδη τίγρης στην Ινδονησία, οι τίγρεις του Μπαλί και της Ιάβας, έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Ένα διετές μορατόριουμ στην παραχώρηση νέων εκτάσεων υποτίθεται ότι τέθηκε σε εφαρμογή στη Σουμάτρα τον περασμένο Μάιο, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει ότι η απόφαση δεν εφαρμόζεται.

Πηγή: in.gr