Οι πλημμύρες θ΄αποτελέσουν τον υπ΄αριθμόν ένα κλιματικό κίνδυνο αυτόν τον αιώνα για τη Βρετανία, με ζημιές το κόστος των οποίων υπολογίζεται στις 12 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο ως το 2080, εάν δε ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Βάσει της έρευνας αυτής, τα βρετανικά καλοκαίρια θα είναι πιο θερμά, ενώ οι χειμώνες πιο ήπιοι και πιο υγροί. Η νέα αυτή έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση, εντόπισε τις 100 σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον αναμενόμενο αντίκτυπό τους στη Βρετανία, αυτόν τον αιώνα. 

Σύμφωνα με την έκθεση "Εκτίμηση των Κινδύνων της Κλιματικής Αλλαγής", εάν δε ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι ετήσιες ζημιές από τις πλημμύρες σε κτίρια μπορεί να κοστίσουν από 2,1 δισ. ως 12 δισ. στερλίνες, ενώ σήμερα το κόστος τους είναι 1,2 δισ. στερλίνες. 

"Εάν θα έπρεπε να επιλέξω ένα συγκεκριμένο θέμα, οι πλημμύρες θα ήταν το κυρίαρχο", δήλωσε ο Μπομπ Γουάτσον, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και ενας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει ήδη τον κίνδυνο των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το 2007, οι καλοκαιρινές πλημμύρες κόστισαν πάνω από 3 δισ. στερλίνες και τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις τον περασμένο χρόνο κόστισαν 600 εκατομμύρια στερλίνες την ημέρα για μια περίοδο αρκετών ημερών. 

Σύμφωνα με τον Γουάτσον, οι πιο έντονες βροχοπτώσεις τα καλοκαίρια και οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις τους χειμώνες θα προκαλέσουν περισσότερες πλημμύρες και επίσης περισσότερες ζημιές και προβλήματα στην υποδομή και τις περιουσίες, ενώ η αύξηση της στάθμης των θαλασσών θα προκαλέσει πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές.

Οι ετήσιες ασφαλιστικές αποζημιώσεις και τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τις περισσότερες ιδιοκτησίες να ασφαλίζονται.

Η κυβέρνηση θα ξοδέψει 2,1 δισ. στερλίνες τα επόμενα τέσσερα χρόνια για μέτρα προστασίας από τις πλημμύρες, αλλά αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση της χρηματοδότησης κατά 27% περίπου, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Καρολάιν Σπέλμαν, όταν ανακοινώθηκαν οι δαπάνες του προϋπολογισμού το 2010.

Παρά ταύτα, η Σπέλμαν τόνισε ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμα να εγγυηθεί την προστασία περισσοτέρων κατοικιών από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με την υπουργό, η κυβέρνηση ελπίζει να προστατεύσει 145.000 νοικοκυριά ως τον Μάρτιο του 2015.

Η έκθεση εντοπίζει και άλλους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, ανάμεσα στους οποίους είναι τα θερμότερα καλοκαίρια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν από 580 ως 5.900 επιπλέον θανάτους ετησίως ως το 2050. 

Ο αριθμός των ημερών κάθε χρόνο κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 26 βαθμούς Κελσίου μπορεί να είναι από 27 ως 121 στο Λονδίνο ως το 2080, ενώ σήμερα είναι 18.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των πρόωρων θανάτων μπορεί να μειωθεί λόγω των πιο ήπιων χειμώνων.

"Οι ψυχρές περίοδοι δεν θα εξαφανιστούν, ωστόσο θα είναι λιγότερες", τόνισε ο Γουάτσον.

Η ενεργειακή ζήτηση για τα κλιματιστικά θα αυξηθεί τα καλοκαίρια, αλλά η ζήτηση για θέρμανση θα μειωθεί το χειμώνα, πράγμα που θα μειώσει το κόστος κατά τουλάχιστον 1 δισ. στερλίνες ετησίως ως τα μέσα του αιώνα.

Η γεωργία και η δασοκομία επίσης θα πληγούν. Οι περίοδοι ξηρασίας, καθώς επίσης ορισμένες ασθένειες και παράσιτα θα αυξηθούν λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, γεγονός που θα μειώσει την ξυλεία και την ποιότητά της και θα αυξήσει το κόστος της ως το 2080.

Στα συν της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται η αύξηση κατά 70% της σοδειάς των ζαχαροτεύτλων και κατά 140% του σίτου ως τα μέσα του αιώνα λόγω των μεγαλύτερων περιόδων καλλιέργειας εφόσον υπάρχει επάρκεια νερού.

"Ενα πιο θερμό κλίμα δίνει τη δυνατότητα για νέες καλλιέργειες, όπως η σόγια, τα ροδάκινα, τα βερύκοκα, τα σταφύλια, ενώ νέες αγορές μπορεί να ανοίξουν εκτός της χώρας για τα βρετανικά προϊόντα", τονίζεται στην έκθεση. 

Ο Πίτερ Μάλαμπερν, ειδικός σε θέματα κλιματικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορντ του Λέστερ, τόνισε ότι η έκθεση δείχνει την έλλειψη ετοιμότητας της Βρετανίας.

Χρειαζόμαστε μια συνεκτική στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά. Ας ελπίσουμε ότι η έκθεση αυτή θα μάς αφυπνίσει", τόνισε.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει την έρευνα αυτή ως βάση για ένα πρόγραμμα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα το 2013.