Τα αυξανόμενα προβλήματα νερού της Κίνας την κάνουν έναν πιθανό σύμμαχο στις Ευρωπαϊκές προσπάθειες για πίεση της παγκόσμιας δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτό το έτος, δήλωσε χθες (25 Ιανουαρίου), η υπουργός Περιβάλλοντος της Δανίας.   Ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση μερικά από τα διαπιστευτήρια του Πεκίνου για το κλίμα, η Ida Auken δήλωσε ότι οι προκλήσεις που εμφανίζονται στην Κίνα για το ζήτημα του νερού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλματώδη έναρξη των διεθνών προσπαθειών για τη μείωση των αποβλήτων και την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών που μοιράζονται την έλλειψη πόρων της Κίνας.  

Η Auken, της οποίας η χώρα  ασκεί τώρα, την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο.  

«Ούτε η Δανία , ούτε η ΕΕ μπορούν να διασφαλίσουν τα παγκόσμια αποθέματα νερού από μόνες », είπε στις Βρυξέλλες, σε μια ομιλία σχετικά με τις προτεραιότητες της δανικής προεδρίας. «Αυτός είναι ο λόγος που σε αυτό το συνέδριο θα πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερους συμμάχους για τη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και να εξασφαλίσουμε καθαρό πόσιμο νερό για όλους.  

«Πρέπει να προσπαθήσουμε για μια διάταξη όπου η Κίνα και η ΕΕ εκπροσωπούνται ως ισότιμοι εταίροι σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε μια πράσινη μετάβαση της οικονομίας».  

Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται να απελευθερώσει την Παγκόσμια Έκθεση Αειφορίας του την Δευτέρα, θέτοντας τις βάσεις για τις συνομιλίες στο Ρίο τον Ιούνιο. Η Auken ορκίστηκε να κάνει προτεραιότητα τα περιβαλλοντικά θέματα σε επίπεδο ΕΕ και στο συνέδριο. Πηγή: ΣΚΑΙ
TAGS