Σε μία διαφορετική ...υιοθεσία έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θέλοντας να αναδείξουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Η διοίκηση του κεντρικού δήμου τους καλεί να «υιοθετήσουν ένα δέντρο», που βρίσκεται είτε μπροστά από το κατάστημα τους, είτε μπροστά από το σπίτι τους ή σε ένα πάρκο, για το οποίο θα είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τη φροντίδα του.
Η υιοθεσία των δέντρων είναι το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης με την ΧΑΝΘ. Αρχικά, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην καταμέτρηση των κενών θέσεων που υπήρχαν στα πεζοδρόμια, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η δενδροφύτευση. Απομένει, πλέον από την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, να ενημερωθούν οι πολίτες για το πώς μπορούν να υιοθετήσουν τα συγκεκριμένα δέντρα.  
   
«Αφού καταμετρήθηκαν οι δενδροδόχοι στο κέντρο της πόλης, που ήταν 300 στον αριθμό, στη συνέχεια φυτεύτηκαν καινούρια δέντρα. Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση της υιοθέτησης. Μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο δεν υπάρχει, όμως ξεκινάμε βήμα - βήμα να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες. Θα τους ενημερώσουμε για τη φροντίδα των δέντρων και θα τους ζητήσουμε να μην ρίχνουν χημικά, όπως χλωρίνες, στις ρίζες γιατί τα φυτά ξεραίνονται», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνος Ζέρβας.   

Σύμφωνα με τον κ.Ζέρβα, το περασμένο έτος σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκαν συνολικά 4.000 καινούρια δέντρα: «Θέλουμε να βάλουμε τους πολίτες στο παιχνίδι της προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτός από τα καινούρια μικρά δέντρα μπορούν να υιοθετήσουν και κάποιο παλαιότερο. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη έχει συνολικά περισσότερα από 55.000 δέντρα».   
   
Οι πολίτες που θα θελήσουν να υιοθετήσουν ένα δέντρο θα συμπληρώνουν μία ειδική φόρμα με τα στοιχεία τους, ενώ στις ευθύνες τους είναι όλες οι εργασίες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των φυτών, όπως άρδευση, λίπανση και ξεβοτάνισμα.


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ