Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δυστυχώς όμως, παρόλο που το κόστος τους έχει πέσει σημαντικά, εξακολουθούν να είναι αρκετά ακριβά. Τι θα λέγατε λοιπόν για μια μέθοδο η οποία δημιουργεί φωτοβολταϊκά πάνελ από κομμένο γρασίδι ή φύλλα δένδρων. Όπως θυμάστε από το σχολείο, δεν απορροφούν μόνο τα φωτοβολταϊκά ενέργεια από τον ήλιο. Απορροφούν και τα φυτά. Και το πετυχαίνουν αυτό με τη βοήθεια πολύ συγκεκριμένων μορίων.

Ένας ερευνητής από το MIT λοιπόν, ο Andreas Mershin, αποφάσισε να αξιοποιήσει ακριβώς αυτά τα μόρια. Επινόησε μια διαδικασία η οποία τα αφαιρεί από τα νεκρά φύλλα και τα τοποθετεί ως επικάλυμμα σε διάφορες επιφάνειες μετατρέποντας τις σε φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Αν και η μέθοδος έχει πολύ χαμηλό κόστος, έχει ένα ελάττωμα. Η ενεργειακή της απόδοση είναι μόνο 0.1% ενώ για να έχει νόημα να τη χρησιμοποιήσει κανείς θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1-2%.

Παρόλα αυτά ο Andreas Mershin δεν απογοητεύεται. Θεωρεί ότι η απλότητα της ιδέας του και το μηδενικό σχεδόν κόστος της μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

Πηγή: proho.gr