Τα μέλη μιας οικογένειας αραχνών έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη μέθοδο για να προστατεύουν τους ιστούς τους από τον εχθρό.
 
Διακοσμούν τον ιστό με ένα σταυρό (στόχος τους είναι να προειδοποιούν τα πουλιά και τα μεγάλα έντομα ώστε να αποφεύγουν τον ιστό και να πετούν από δίπλα), σύμφωνα με βιολόγους του πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Οι βιολόγοι άφησαν κάποιες αράχνες του είδους Argiope keyserlingi να σχηματίσουν ιστούς σε κάποια πλαίσια μέσα σε εργαστήριο. Ύστερα οι βιολόγοι προξένησαν ζημιές στους ιστούς και μελέτησαν τις αντιδράσεις των αραχνών.
Οι αράχνες των οποίων οι ιστοί είχαν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές (όπως εκείνες που θα προξενούσε ένα πουλί που θα είχε πετάξει μέσα από τον ιστό) σπατάλησαν πολύ χρόνο και ενέργεια για να φτιάξουν πάνω στον ιστό ένα μεγάλο και ευδιάκριτο σταυρό.

Ο λευκός σταυρός στον ιστό είναι γνωστός εδώ και καιρό, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά με το σκοπό που εξυπηρετούσε. Σύμφωνα με μια θεωρία, ο σταυρός προσέλκυε θηράματα.

Μια δεύτερη θεωρία υποστήριζε πως ο σταυρός τρόμαζε τα σαρκοφάγα που ήθελαν να φάνε την αράχνη, ενώ, σύμφωνα με μια τρίτη θεωρία, ο σταυρός βοηθούσε το καμουφλάρισμα της αράχνης στο μέσο του ιστού.
Οι Αυστραλοί ερευνητές θεωρούν πλέον πως με τα πειράματα αυτά έκλεισε το θέμα.Πηγή: Science Illustrated