Μπορεί η βιολογική κτηνοτροφία να έχει γνωρίσει «άνθιση» τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ωστόσο από το 2010 και μετά παραγωγοί και δυνητικοί άλλοι ενδιαφερόμενοι φαίνεται να έχουν τραβήξει χειρόφρενο, λόγω οικονομικής κρίσης, που οδήγησε σε σημαντική μείωση επιδοτήσεων, αλλά και απουσία εθνικής νομοθεσίας και γνώσεων για την εκτροφή. Και ενώ η χώρα μας, που εμφάνιζε σημαντική χρονική υστέρηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή βιολογικής κτηνοτροφίας, έμοιαζε να... πατάει γκάζι προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος, ξαφνικά συγκυρίες και συνθήκες, ανέκοψαν την αυξητική τάση, όπως τονίστηκε στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή.

Σύμφωνα με τον λέκτορα στο ΑΠΘ, Αναστάσιο Μιχαηλίδη, η ανακοπή της αυξητικής πορείας ξεκίνησε το 2009, εντάθηκε το 2011 και φέτος αναμένεται περαιτέρω επιβράδυνση, λόγω της όξυνσης της κρίσης, αλλά και ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της πενταετούς επιδότησης.

Έτσι, ενώ το 2000 με τη βιολογική κτηνοτροφία ασχολούνταν μόλις 108 παραγωγοί, με το 62% αυτών να επικεντρώνεται σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, το 2010 ο αριθμός τους έφθασε σε 1946 κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι, με το έτος 2005 να αποτελεί μια εξαιρετική χρονιά, ειδικά σε χοίρους και πουλερικά και λόγω των οικονομικών ενισχύσεων.

Αναφερόμενος στους λόγους εγκατάλειψης της συμβατικής κτηνοτροφίας και την υιοθέτηση της βιολογικής, τόνισε ότι βάσει έρευνας του ΑΠΘ το 2011, σε ποσοστό 48,37% οφείλεται στην επιδότηση, 17,44% στη βελτίωση ποιότητας, 19,63% στην καλύτερη τιμή, 7,63% στην ευκολότερη διάθεση, 6,13% στις εξαγωγές, 2,18% στην περιβαλλοντική ευαισθησία και 2,86% σε άλλους λόγους. Στον αντίποδα, οι λόγοι που παραγωγοί δεν υιοθετούν την βιολογική κτηνοτροφία έγκεινται σε 24,87% στη γραφειοκρατία, 20,21% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται το κράτος,19,17% είπε ότι δεν έχει ικανοποιητική ενημέρωση,17,62% τόνισε ικανοποιημένο από τη συμβατική, 6,22%, ότι δεν εμπιστεύεται τους φορείς πιστοποίησης και 11,92% για άλλους λόγους.

Σχετικά με τα πλεονεκτήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας, 33,3% μιλά για υγιεινά προϊόντα και επιδότηση, ενώ ισάριθμο ποσοστό αναφέρεται αποκλειστικά στην παραγωγή υγιεινών προϊόντων, 18,30% σημειώνει την επιδότηση, 11,71% τονίζει τις καλύτερες τιμές και 3,30% τις καλύτερες συνθήκες των ζώων.

Στα μειονεκτήματα της βιολογικής κτηνοτροφίας, τα ηνία έχει η γραφειοκρατία (21,97%) και ακολουθούν κακά παραδείγματα (18,47%), εξάρτηση από επιδότηση (15,83%), κράτος (13,85%), οργανισμοί πιστοποίησης (12,07%), απουσία ενημέρωσης (9,89%) και απουσία γνώσεων (7,92%).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ