Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος την Δευτέρα, αναφερόμενο στην πρόταση επένδυσης που έχει παρουσιάσει η Εκκλησία της Ελλάδος για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 300MW σε αναδασωτέα περιοχή της Πεντέλης πλησίον της Ι.Μ. Πεντέλης. Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι οι υπηρεσίες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου «εξέτασαν και εξετάζουν την πρόταση αυτή σε σειρά συσκέψεων με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας. Προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει μια παρόμοια επένδυση υπάρχουν σειρά ζητημάτων που πρέπει να αποσαφηνιστούν και να επιλυθούν».

Μεταξύ αυτών, είναι το ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημόσιου αμφισβητούν την κυριότητα που προβάλλει η Ι.Μ. Πεντέλης, και κατέστησαν σαφές κατά τις συσκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας ότι διαχειρίζονται την έκταση ως δημόσιο διακατεχόμενο δάσος, στο οποίο η κυριότητα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει δικαιώματα διακατοχής. Μόνο ως διακατεχόμενη θα μπορούσε η έκταση να τύχει επένδυσης από την Εκκλησία της Ελλάδας. Προϋπόθεση υλοποίησης της επένδυσης είναι συνεπώς η επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος».

Το δεύτερο θέμα αφορά την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων σε αναδασωτέες εκτάσεις.

«Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά στη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους. Το ζήτημα αυτό συναρτάται με τη νομολογία του Συμβούλιου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 - 2009» επισημαίνει το υπουργείο και προσθέτει:

«Το γεγονός ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημα από την Εκκλησία της Ελλάδας μαζί με τους υποψηφίους ιδιώτες επενδυτές αίτημα αδειοδότησης προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη συγκεκριμένη επένδυση οφείλεται στην κατανόηση από όλους ότι εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα χωρίς την επίλυση των οποίων η επένδυση δεν μπορεί να υλοποιηθεί.»

Το ΥΠΕΚΑ αναφέρει ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής».

Μια παρόμοια πρωτοβουλία, η όποια θα συνοδευόταν από μελέτη που θα αποδείκνυε ότι έχει συνολικά θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την περιοχή της Αττικής, λέει το ΥΠΕΚΑ, θα μπορούσε να στηριχτεί και να δανειοδοτηθεί υπό την προϋπόθεση επίλυσης των θεμάτων ιδιοκτησίας και νόμιμης χωροθέτησης. Τέλος, το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι «είναι απολύτως παραπλανητικό να επιχειρείται σύγκριση ανάμεσα στην προτεινόμενη επένδυση και το Πρόγραμμα Ήλιος. Στόχος του Ήλιος είναι η εξαγωγή ηλιακής ενεργείας στην υπόλοιπη Ευρώπη με χρήση δημοσίων και δημοτικών εκτάσεων (και όχι αναδασωτέων) από ιδιώτες έλληνες και ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα εθνικό σχέδιο μεγάλης εμβελείας το οποίο αποσκοπεί και στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της χώρας και όχι για έργο ΑΠΕ με εγγυημένη τιμή όπως οι εγχώριες επενδύσεις.»

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς και οι υπηρεσίες του παραμένουν -όπως το έχουν ήδη αποδείξει έμπρακτα- στη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν την προώθηση της σκοπούμενης επένδυσης εντός του πλαισίου του Νόμου και του Συντάγματος αλλά και την απεμπλοκή ζητημάτων που αφορούν στην περιουσία της Eκκλησίας, για να χρησιμοποιηθεί προς κοινωφελείς σκοπούς.»

Πηγή: in.gr