Ο κίνδυνος έκρηξης στην εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου της Total στη Βόρεια Θάλασσα παραμένει σοβαρός, εκτιμούν οι ειδικοί. Την ίδια ώρα η εταιρία αναζητά τρόπο να σταματήσει οριστικά τη διαρροή.

Η γαλλική ενεργειακή εταιρία Total εντόπισε την Πέμπτη το σημείο διαρροής φυσικού αερίου στην εξέδρα Elgin στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοιχτά της σκωτσέζικης πόλης Αμπερντίν. Η διαρροή, που συνεχίζεται από την περασμένη Κυριακή, εντοπίστηκε τελικά 25 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και όχι 4000 μ. κάτω από αυτήν, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Η εταιρία αναζητά τώρα τρόπους να σταματήσει τη διαρροή τη στιγμή που οι φόβοι για πρόκληση έκρηξης παραμένουν. Η εξέδρα εκκενώθηκε την περασμένη Κυριακή, ενώ σε αυτήν συνεχίζει να καίει μία φλόγα με σκοπό να εξαλείψει τα υπολείμματα φυσικού αερίου. Εκπρόσωπος της Τotal ανακοίνωσε ότι η φλόγα θα σβήσει μόνη της τις επόμενες μέρες.
Ο υδροβιολόγος της Greenpeace Γιοργκ Φέντερν που πραγματοποίησε πτήση κοντά στην περιοχή της διαρροής, έθεσε καίρια ερωτήματα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας:

«Η πρώτη και σημαντικότερη διαπίστωση είναι ότι μία φλόγα συνεχίζει να καίει πάνω στην εξέδρα. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υφίσταται ακόμη σοβαρός κίνδυνος έκρηξης. Και βέβαια τίθενται τα ερωτήματα, γιατί καίει μία φλόγα κοντά σε ένα σημείο απ’ όπου διαρρέει φυσικό αέριο και γιατί η Total δεν την έσβησε».

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle