Χιλιάδες πόλεις σε 150 χώρες σβήνουν σήμερα τα φώτα των μνημείων τους επί 60 λεπτά, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία κατά της κλιματικής αλλαγής «Ωρα της Γης».

Τα νησιά Σαμόα στον Ειρηνικό, ήταν όπως πάντα τα πρώτα όπου έσβησαν τα φώτα και ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία. Στο Σίδνεϊ, την πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα της «Ώρας της Γης», η περίφημη Όπερα βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς και οι περισσότεροι ουρανοξύστες. Στο Τόκιο οι ουρανοξύστες κατέβασαν τους διακόπτες, εκτός από το Δέντρο του Ουρανού, τον πύργο τηλεπικοινωνιών ύψους 634 μέτρων, ο οποίος θα εγκαινιαστεί επισήμως τον Μάιο και παρέμεινε φωτισμένος.

Οι διακόπτες κατέβηκαν και στους ουρανοξύστες του Χονγκ Κονγκ, στα διάσημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου μνημεία της Κίνας, όπως στη Φωλιά του Πουλιού και, βορειότερα, στο Σινικό Τείχος. Στη Σιγκαπούρη 32 εμπορικά κέντρα και 370 εταιρείες συμμετείχαν στη δράση, ενώ στις Φιλιππίνες εκατοντάδες αστυνομικά τμήματα έσβησαν τα φώτα «εκτός από τα κελιά, για να μην δραπετεύσουν οι κρατούμενοι», όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Αγκριμέρο Κρουζ.

Στην παγκόσμια κινητοποίηση συμμετέχουν για πρώτη φορά φέτος η Λιβύη, το Ιράκ και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) που παρακολουθεί από το διάστημα πώς κατεβαίνουν οι διακόπτες σε όλο τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι το μέλλον του ωραιότερου πλανήτη του σύμπαντος», δήλωσε ο Ολλανδός αστροναύτης Αντρέ Κούιπερς, ο οποίος θα τραβήξει φωτογραφίες και θα τις αναρτήσει στο διαδίκτυο, συνοδευόμενες από σχόλια.

Σύμφωνα με τη WWF, στην «Ώρα της Γης» συμμετείχαν 5.251 πόλεις και 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 135 χώρες. «Η Ώρα της Γης 2012 είναι η γιορτή της δύναμης των λαών», είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Αυστραλία, Ντέρμοτ Ο' Γκόρμαν.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν το Νέο Δελχί και το Μουμπάι της Ινδίας, το Βλαδιβοστόκ, η Μόσχα και άλλες 40 ρωσικές πόλεις, το Ντουμπάι και άλλες μεγάλες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Τα φώτα θα σβήσουν επίσης στο οκτώ πόλεις του Μαρόκου, ενώ στην Ιταλία θα βυθιστούν στο σκοτάδι η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Σκάλα του Μιλάνου, ο Πύργος της Πίζας και η Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Την «Ώρα της Γης» θα τιμήσουν στο Παρίσι ο Πύργος του Αϊφελ και το Μουσείο του Λούβρου, ενώ στην Ισπανία θα κατέβουν οι διακόπτες ακόμη και στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης, την ώρα που σε μια κεντρική πλατεία της πόλης περίπου 600 εθελοντες θα σχηματίζουν με τα σώματά τους το μήνυμα «Σώστε το κλίμα».

Πηγή: naftemporiki.gr