Το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πόντιση του υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας sigmalive.com. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο 540 ναυτικών μιλιών θα ποντιστεί σε βάθος 2 χιλιάδων μέτρων και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια 2000mw.

Όπως τόνισε ο διοικητικός σύμβουλος της ΔΕΗ – Quantum Energy, Γιώργος Κίλλας, κατά την ομιλία του σε σεμινάριο στην Λευκωσία, η εταιρεία έχει αναλάβει την εξασφάλιση της πλήρους χρηματοδότησης του έργου.

Ο κ. Κίλλας χαρακτήρισε το έργο «τεχνική και πολιτική πρόκληση ιστορικής σημασίας για το μέλλον του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι  θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα μεταξύ δύο ηπείρων της Ασίας και της Ευρώπης.
«Από τη μία θα σημάνει το τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, από την άλλη θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια για το Ισραήλ ενώ η Ελλάδα θα αποκτήσει μια επιχειρησιακή ευελιξία στη διαχείριση της ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), Γεώργιος Παπαρσένος, ανέφερε ότι η δημιουργία αγωγού ή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό θέμα και έχει να κάνει με την ενεργειακή ασφάλεια.

«Η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) έχει κάνει προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας όσον αφορά τις δύο διαφορετικές λύσεις και θεωρεί ότι είναι εφικτές από τεχνικής και οικονομικής άποψης», τόνισε.