Οι ειδικοί επί των κατασκευών θεωρούν πως έχουν βρει το υλικό του μέλλοντος: είναι το μπαμπού, ένα ξύλο που μέχρι πρότινος περιοριζόταν κυρίως στην κατασκευή επίπλων, όμως κάποιοι τολμηροί και εφευρετικοί εγκέφαλοι μπορούν να το πάνε πολύ παραπέρα, όπως στην κλωστοϋφαντουργία ή ακόμη και στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών.

Το «Ξύλο του 21ου αιώνα», όπως αποκαλείται το μπαμπού, έχει το πλεονέκτημα πως είναι πάρα πολύ ανθεκτικό και δουλεύεται πολύ εύκολα. Επιπλέον, τα μπαμπού μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ενώ μέσα σε μόλις πέντε χρόνια έχουν γίνει πολύ εύκαμπτα ώστε να χρησιμοποιηθούν ως δομικά υλικά ή για σκαλωσιές που αγκαλιάζουν τα υπό ανεγειρόμενα κτήρια. Το μπαμπού είναι φθηνό και εξαιρετικά φιλικό στο περιβάλλον αφού έχει την ικανότητα να απορροφά μεγάλες ποσότητες από διοξείδιο του άνθρακα.

Για το λόγο αυτό, σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδίως στην Ασία όπου το φυτό ευδοκιμεί -, βλέπουμε πλέον οικίσματα φτιαγμένα από μπαμπού, όπως ένα τριώροφο κτίριο 15.000 τ.μ. που κατασκευάστηκε στο Μπαλί, με μοναδικό υλικό το μπαμπού, που λειτουργεί από τον περασμένο Ιανουάριο ως εργοστάσιο σοκολάτας.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, από το χώρο της διανόησης, μέχρι την πολιτική κι από τον καλλιτεχνικό χώρο μέχρι τους απλούς εργάτες, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν την δύναμη του μπαμπού ως ενός υλικού πολύτιμου κι ανανεώσιμου», τονίζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μπαμπού, Μάικλ Αμπαντι, διαβεβαιώνοντας ότι «μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί πάνω από 1.500 διαφορετικές χρήσεις του μπαμπού».

Δια του λόγου το αληθές, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποδηλάτων, ο αμερικανός Κρεγκ Κάλφι, κατασκεύασε πρόσφατα το πρώτο ποδήλατο με σκελετό από μπαμπού. Σύμφωνα με τον Κάλφι, με το νέο υλικό η ικανότητα του ποδηλάτου για απορρόφηση των κραδασμών είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τους σκελετούς που κατασκευάζονται από ίνες άνθρακα, ενώ επειδή ο σκελετός είναι πιο ελαφρύς, γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά του ποδηλάτου.

«Στην παρούσα φάση, η καλλιέργεια μπαμπού είναι ακόμη σε χαμηλό επίπεδο», αφού πολλοί δεν το έχουν αποδεχτεί ως δυνατό κατασκευαστικό υλικό», λέει ο Τζον Βόγκελ, ένας καλλιεργητής μπαμπού στη Νικαράγουα, μια χώρα που διαθέτει το κατάλληλο υπέδαφος για την καλλιέργειά του. «Το μπαμπού είναι το μέλλον και μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία της χώρας μου», επισημαίνει ο Βόγκελ.

Πριν λίγο καιρό, ένας βρετανός φοιτητής από το πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ κατασκεύασε το πρώτο smartphone από μπαμπού. Ο Κίρον-Σκοτ Γουντχάους έφτιαξε τη συσκευή Android ADzero από ειδικά επεξεργασμένο οργανικό μπαμπού ηλικίας τεσσάρων ετών, με στόχο τη διασφάλιση της αντοχής της. Η ιδέα γεννήθηκε στον 23χρονο εφευρέτη όταν ο ίδιος διαπίστωσε, όπως είπε, «την έλλειψη φαντασίας στα σχέδια των κινητών τηλεφώνων της αγοράς».

Πηγή: tovima.gr